Waarom BHV belangrijk is voor ieder bedrijf!

6 oktober 2021

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

De veiligheid van medewerkers moet te allen tijde worden gewaarborgd en daarom zijn bedrijven verplicht om de bedrijfshulpverlening, afgekort tot BHV, goed te regelen. Een medewerker die een BHV training met succes heeft afgerond, mag zichzelf BHV’er noemen en kan worden ingezet bij incidenten. Zij of hij kan de gevolgen van een incident in het begin zoveel mogelijk indammen door bijvoorbeeld een beginnende brand vroeg te ontdekken en te blussen. Dat op zich toont al genoeg aan waarom BHV belangrijk is voor elk bedrijf, maar wij geven je nog een aantal redenen.

Letsel en schade worden voorkomen en beperkt

Bedrijfshulpverlening is bedoeld om letsel en schade van werknemers en derden zo klein mogelijk te houden. Wat een bedrijfshulpverlener doet is het voorkomen en beperken van ongevallen en het verlenen van eerste hulp. Indien er toch ongevallen plaatsvinden, dan is de taak van de BHV’er het beperken en bestrijden van een beginnende brand, het alarmeren en evacueren van alle aanwezigen in een gebouw in noodsituaties en het alarmeren van en samenwerken met de hulpverleners van de overheid. Naast het beschikken over BHV’ers die weten wat ze moeten doen in het geval van brand, is het natuurlijk ook verstandig om te zorgen dat jij en je werknemers in een brandveilig kantoorpand werken zodat je het risico op brand minimaliseert.

Het is verplicht bedrijfshulpverlening te bieden

De Arbowet verplicht iedere werkgever passende maatregelen te nemen om in geval voor gevaar van werknemers en derden beschermend te kunnen optreden. Hoeveel bedrijfshulpverleners er nodig zijn, blijkt uit de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Voor elk bedrijf zal het er weer anders uitzien, omdat organisaties hun eigen kenmerken hebben. De specifieke maatregelen die voor jouw bedrijf moeten worden genomen, kun je terugvinden in de Handreiking BHV van de overheid. Bij een werknemersbestand van bijvoorbeeld 250 werknemers, moet een bedrijf over minstens 5 opgeleide BHV’ers beschikken. Samen vormen deze bedrijfshulpverleners de BHV-organisatie binnen het bedrijf.

BHV redt levens

De belangrijkste reden om als bedrijf te investeren in BHV, is toch wel omdat bedrijfshulpverlening levens redt. BHV’ers herkennen gevaarlijke situaties en zijn zich nog bewuster van hun omgeving: ze letten altijd op de veiligheid om zich heen, waardoor ze gevaarlijke situaties tijdig kunnen signaleren en hierop actie kunnen ondernemen. Het BHV-certificaat is echt niet alleen een noodzakelijk kwaad. Hulpverleners kunnen bijvoorbeeld een collega redden na een hartaanval, een teamlid reanimeren en weten hoe ze de Automatische Externe Defibrillator (AED) moeten gebruiken. En als werknemer wil je natuurlijk alle medewerkers gezond en wel bij je houden. Dus BHV, daar red je levens mee!

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *