Brandveilig kantoorpand: 4 tips!

16 juli 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Een goede voorbereiding helpt je om brand in je kantoorpand te voorkomen of in ieder geval de schade te beperken mocht er brand ontstaan. Het is essentieel om een noodplan op te stellen. Zorg er daarnaast voor dat werknemers hun steentje bijdragen aan de brandveiligheid van het kantoorpand en regel dat het kantoor vrij is van brandgevaar.  Met deze tips heb je een brandveilig kantoorpand.

Brandveilig kantoorpand tip #1 – Ga verantwoordelijk om met de stopcontacten

De kans op overbelaste stopcontacten is op kantoor redelijk groot. Maak dus altijd slimme keuzes als het neerkomt op alle apparaten en de beschikbare stopcontacten voor een brandveilig kantoor. Wees verantwoordelijk en draag er zorg voor dat niemand te veel apparaten op één stopcontact aansluit. Sommige stekkerdozen maken het wel mogelijk om een groot aantal stekkers op een enkel stopcontact aan te sluiten, maar ieder stopcontact heeft een limiet voor wat het aankan.

Brandveilig kantoorpand tip #2 – Rookmelders, sprinklers en brandblussers

Een rookmelder is verplicht in woningen. Alhoewel dit voor kantoren niet het geval is, valt het sterk aan te raden om op iedere afdeling en elke verdieping een rookmelder te hangen. Een rookmelder kan levens redden, omdat in het geval van een brand niet alleen mensen dood kunnen gaan door het vuur, maar voornamelijk door verstikking vanwege de dikke rook die vrijkomt. Een rookmelder is een betaalbaar preventief middel dat je kunt gebruiken om brand in een vroeg stadium te detecteren. Rookmelders vereisen maar weinig onderhoud, je hoeft alleen af en toe de batterij te vervangen. Installeer daarnaast sprinklers op belangrijke plekken in het kantoorpand. Deze kunnen eventuele vlammen doven voordat ze te groot worden. Met een brandblusser zorg je ervoor dat beginnende brandjes ook direct aangepakt kunnen worden.

Brandveilig kantoorpand tip #3 – Brandwerende kasten

Het is verstandig om belangrijke documenten, zoals (personeels)dossiers en contracten, in een brandwerende archiefkast op te bergen. Mocht er een brand uitbreken, dan zijn deze waardevolle documenten veilig. Wanneer er bij jou op kantoor verdere kostbaarheden aanwezig zijn, zoals cash of bijvoorbeeld usb sticks met belangrijke informatie, dan kun je deze ook bewaren in een brandwerende kluis. Dit bevordert sowieso de veiligheid op de werkvloer.

Brandveilig kantoorpand tip #4 – Vluchtplan jaarlijks checken

Aanpassingen en vernieuwingen van het kantoor kunnen ervoor zorgen dat jouw vluchtplan niet langer up-to-date is. Controleer deze dus ieder jaar en breng wanneer dit nodig is wijzigingen aan. Check ook dat bijvoorbeeld decoraties voor de feestdagen zou worden opgehangen dat je hier in het geval van brand geen hinder van ondervindt en vergeet niet om obstructies in de ramen en nooduitgangen direct wanneer deze worden opgemerkt te verwijderen. Ten slotte is het van belang dat jouw personeel op de hoogte is van alle regels die gelden in het geval van brand en waar de vluchtwegen zich bevinden.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

1 Comment

  1. Richard schreef:

    Zeer nuttig, deze tips over brandveiligheid in kantoorpanden. Bij sommige werkgevers waar ik heb gewerkt, viel mij op dat brandoefeningen bij de goede voornemens bleven steken. Het is zeker nodig, deze met enige regelmaat te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *