Wat is datakwaliteit? Hoe meet je en verbeter je de data quality?

15 juli 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Voor veel bedrijven is het een belangrijke vraag: is de datakwaliteit goed? Met een hoge kwaliteit data haal je het meeste uit de organisatie en uit de investeringen, bijvoorbeeld in de online presence van het bedrijf. Maar wat is “datakwaliteit” eigenlijk? Er zijn veel verschillende tools en methodes om de data te analyseren en te meten. Hoe meet je of de kwaliteit van de data op orde is en hoe kun je de kwaliteit verbeteren? Wij geven je antwoord.

Goede data, goede resultaten

Data is niet zomaar data. Dat is een belangrijk besef en het begint steeds meer door te sijpelen in het bedrijfsleven. De data die verzameld en gebruikt wordt door het bedrijf kent verschillende kwaliteiten. Daarbij geldt een eenvoudige regel: “garbage in, garbage out”. Oftewel: hoe slechter de kwaliteit van de data is, hoe slechter de resultaten zullen zijn.

Is er sprake van lage kwaliteit van data? Het is vrijwel altijd mogelijk om de data quality te meten en vervolgens ook te verbeteren. Goede data integratie speelt daarin een belangrijke rol.

Hoe meet je de datakwaliteit?

Bij het bepalen van kwaliteit van data en informatie komt veel kijken. Het is vaak een complex proces omdat er meerdere systemen aan elkaar gekoppeld zijn.

Bij het meten van datakwaliteit wordt onder andere gekeken naar hoe accuraat en compleet de data is die wordt gebruikt. Is er veel verouderde data, zitten er fouten in of zijn de gegevens incompleet? Vervolgens kijkt men naar het format en de consistentie in de data. Het uitwisselen van data tussen systemen gaat alleen efficiënt als er een strak format wordt gehanteerd in alle systemen. Tot slot wordt bekeken of de data ook ‘integer’ is. Dat betekent dat er wordt gecheckt of fouten in de data ervoor kunnen zorgen dat er fouten ontstaan in de gebruikte systemen.

Meten is verbeteren

Zoals met veel zaken geldt ook voor data: meten is weten. Als je weet waar de fouten zitten, kun je die aanpakken en kan de datakwaliteit verhoogd worden. Daarvoor zijn speciale tools die de data opschonen. Het is ook handig om ICT-diensten te vergelijken en te kijken of er keuzes gemaakt kunnen worden om zo de systemen beter op elkaar aan te laten sluiten. Op die manier werk je langzaam toe naar een hogere datakwaliteit. Daarmee neemt ook de efficiëntie van de organisatie en de return of investment toe!

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *