Wat is Agile werken en hoe helpt het jouw organisatie?

12 september 2019

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Agile werken – je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is Scrum en Agile werken nou precies? En hoe kun je het inzetten om het werken makkelijker en soepeler te werken? In dit artikel lees je meer over wat ‘agile’ betekent, wat de voordelen zijn van deze methode, en hoe je ze implementeert op de werkvloer.

Wat is Agile?

“Agile” betekent letterlijk ‘lenig’ of ‘behendig’. De werkmethode Agile is er dan ook op gemaakt om het werkproces soepeler en flexibeler te maken. Sinds de jaren ‘90 is deze methode zeer populair geworden. Zonder het te weten, gebruik je misschien al een aantal van deze technieken! De kerngedachte van Agile werken is dat grote projecten in kleine onderdelen worden opgebroken: zogenaamde ‘sprints’. Die taken worden uitgevoerd door projectteams. Het voordeel van het opsplitsen van grote taken in kleine projecten, is dat het projectteam veel beter kan inspelen op de wensen van een klant, en halverwege het project nog makkelijk wijzigingen kan doorvoeren. Zo wordt het project letterlijk ‘agile’ gemaakt.

De voordelen van ‘Agile werken’

Agile heeft een aantal belangrijke voordelen boven ouderwets projectmatig werken:

  • Het is flexibel, en je kunt een project makkelijker bijsturen;
  • Het is geschikt voor kleine, maar ook voor grote en complexe projecten;
  • Je houdt veel meer overzicht;
  • Er is veel meer aandacht voor de wensen van de klant;
  • Er is weinig overhead (zeker met de ‘Scrum-methode’).

Als je dat lijstje met voordelen ziet, vraag je je misschien af waarom niet iedereen Agile werkt!

Leren Agile te werken

Als je nog niet Agile werkt, is het zeker de moeite waard om de overstap te maken? Is dat moeilijk? Nee hoor! Maar het Agile werken vraagt wel een andere insteek dan jij of je werknemers nu gewend zijn. Vanaf het begin van een project moet op een andere manier worden opzet, en er is veel meer communicatie nodig – onderling, maar ook met de klant – tussen de verschillende onderdelen (sprints) door, om ervoor te zorgen dat het project goed verloopt.

Gelukkig zijn er volop cursussen en trainingen te vinden die je kunt volgen om je werkmethode te versoepelen en flexibeler te maken. Een Agile training of een masterclass verandermanagement zijn bijvoorbeeld trainingen die bijdragen aan managementkwaliteiten. In overleg met een expert leer je sprints vorm te geven, de communicatie over projecten te verbeteren, en makkelijker in te spelen op de wensen en eisen.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *