Welke impact heeft de kleur van je vloer op personeel?

15 maart 2018

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Als je een kantoor gaat (her)inrichten, let je onder andere op kleuren, licht, ruimte en geluid. Je wilt er alles aan doen om het personeel optimaal te laten presteren. Kleine dingen kunnen het verschil al maken. Genoeg daglicht, gezonde lucht en een comfortabele temperatuur. Ook de kleuren in de ruimte kunnen inspelen op de gemoedstoestand van een persoon. Welke impact de kleur van de vloer op personeel kan hebben? Je leest het hier.

De invloed van kleuren

Onderzoek toont aan dat kleuren erg veel invloed kunnen hebben op het menselijk gedrag en het welzijnsgevoel. Wetenschappelijk is bewezen dat kleur het welzijnsgevoel van personeel sterk kan verbeteren. Personeel dat gelukkig is heeft een positieve invloed op de prestaties van het bedrijf. Daarnaast heeft kleur ook invloed op de productiviteit en creativiteit van de medewerker. Hoe pas je de kleuren toe in je kantoor? In veel bedrijven wordt vaak gekozen voor de kleuren zwart en grijs. Neutraal en zakelijk. Toch is het belangrijk om kleur in je kantoor te brengen. Elke kleur brengt iets anders met zich mee.

Groen draagt bij aan een gevoel van duurzaamheid en herstel, het brengt de natuur dichterbij en stimuleert creativiteit. De kleur rood kan angst oproepen en kan zorgen voor een slechte concentratie, het is dus niet handig dit veelvuldig in een kantoor te gebruiken. Blauw is goed voor de productiviteit van je personeel.

Over het algemeen gesproken worden de kleuren blauw, groen en wit het meest gekozen in kantoren. Deze kleuren bieden de meeste positiviteit en inspiratie die een personeelslid nodig heeft. Al deze kleuren zijn goed om op kantoor te gebruiken, maar een neutrale vloerkleur is het verstandigst.

Houd rekening met de grootte van de ruimte

Als het kantoor één grote ruimte is, kun je de vloer laten leggen. Je kunt dan het beste kiezen voor een donkere kleur of donkere houtvloer. Een donkere vloer zorgt ervoor dat de ruimte wat warmer oogt en daardoor wordt het wat intiemer en gezelliger, zonder daadwerkelijk ruimte van het kantoor af te snoepen. Denk hierbij aan kleuren als donkerbruin, donkergrijs of antraciet.

Kopieer de kleuren van buiten

Over het algemeen gesteld is het handig om kleuren van buiten te kopiëren. Dit houdt in: donkere vloer, aardetinten, lichtere muur en licht plafond. Dit geeft een persoon al snel een veilig gevoel en zorgt dat mensen zich snel op hun gemak voelen, omdat het vertrouwd voelt. Het beste is dan om de vloer donkerder te kiezen dan de muren en het plafond. Een donkere muur is ook minder besmettelijk. Mocht je collega dus een kopje koffie morsen, hoeft dit geen permanente vlek achter te laten.

Feit blijft: te veel kleur is niet goed voor een persoon. Laat de kleuren die je kiest daarom vooral terugkomen in schilderijen, meubilair en accessoires. Dit hoeft geen enorme investering te zijn en kun je na een aantal jaren makkelijk vervangen, wanneer je erop uitgekeken bent. Houd met de kleur van je vloer vooral rekening met bovenstaande punten en je zult geen flater slaan.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *