3 redenen waarom een goede luchtkwaliteit op kantoor van belang is

12 december 2019

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Je bent er wellicht niet zo mee bezig, maar het is zeer belangrijk om een goede luchtkwaliteit op kantoor te hebben. Zo heeft de luchtkwaliteit onder andere invloed op het functioneren van de hersenen, waardoor werknemers zich beter kunnen concentreren bij een hoge kwaliteit van de lucht op kantoor. Voor een prettige werkomgeving zorg jij als werknemer voor een goede luchtkwaliteit.

Wat veroorzaakt slechte luchtkwaliteit?

In de lucht die je inademt zit voornamelijk stikstof. Zo’n 20% van de lucht bestaat uit zuurstof en daarnaast adem je in kleine hoeveelheid waterdamp en andere gassen in. De kwaliteit van de lucht is dus afhankelijk van de samenstelling. In een kantoorruimte wordt veel zuurstof verbruikt, waardoor het kan gebeuren dat de hoeveelheid stikstof in de lucht toeneemt. Ook van een verkeerde luchtvochtigheid kun je gezondheidsklachten krijgen. Houd bij het (her)inrichten van je kantoor dan ook rekening met de luchtkwaliteit en laat bijvoorbeeld een luchtreiniger plaatsen.

1. Frisse lucht is goed voor de concentratie

In een kantoor met frisse lucht kunnen mensen zich een stuk beter concentreren. Dit komt doordat de hersenen zuurstof gebruiken als brandstof. Op het moment dat er te weinig zuurstof in de lucht zit kunnen jouw werknemers te maken krijgen met een verminderde concentratie en zich vermoeider voelen. Zorg onder andere voor frisse lucht op kantoor door goed te ventileren.

2. Gezondheidsklachten door lage luchtkwaliteit

Een lage luchtkwaliteit zorgt zowel op de korte- als lange termijn voor vervelende gezondheidsklachten. Zo ervaren mensen vaak klachten als geïrriteerde ogen of een geïrriteerde neus, hoofdpijn en zelfs astmatische klachten. Op de lange termijn vergroot een slechte luchtkwaliteit op kantoor te kans op chronische ziektes, waaronder hart- en vaatziekten. Zo’n vaart loopt het niet zo snel, maar het laat wel zien hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit op kantoor.

3. Vervelende luchtjes tegengaan

Door de luchtkwaliteit op kantoor in de gaten te houden ga je vervelende luchtjes tegen. Zet bijvoorbeeld het raam open nadat een collega heeft geluncht met een geurend gerecht en zorg er ook na het schoonmaken van kantoor voor dat de ruimte goed wordt gelucht. Schoonmaakmiddel ruikt voor veel mensen niet vervelend, maar kan wel een indringende lucht hebben. Gevoelige mensen kunnen hierdoor hoofdpijn krijgen. Ventileren vermindert daarnaast het risico dat de ruimte zich vult met bacteriën of virussen van een collega die wat onder de leden heeft. Plaats ook kantoorapparatuur zoals de printer in een afgesloten ruimte.

Tips voor een goede luchtkwaliteit op kantoor

  • Installeer een goed werkende luchtreiniger en verwissel de filters regelmatig
  • Houd de werkplek schoon
  • Plaats groene, luchtzuiverende planten op kantoor
  • Laat regelmatig frisse lucht binnen
Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *