4 redenen om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten

8 januari 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Dit geldt ook op de werkvloer. Werknemers kunnen per ongeluk materiële schade veroorzaken of onbedoeld letsel toebrengen aan voorbijgangers of een klant. De kans is groot dat je voor het dekken van voorgenoemde zaken een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Maar hoe zit dat eigenlijk met immateriële zaken? Is jouw onderneming hiervoor ook gedekt?

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering precies?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen zuivere vermogensschade. Dit is schade die wordt geleden door toedoen van menselijke fouten, ook wel beroepsfouten genoemd. Ook deze fouten kunnen schade aan derden toebrengen. Hierbij wordt voornamelijk financiële schade bedoeld. Zuivere vermogensschade is een financiële schade die voortkomt uit beroepsfouten, dus niet uit materiële schade zoals schade aan voorwerpen of letselschade. Ben jij actief in de adviesbranche? Als jijzelf of een van jouw werknemers verkeerd advies geeft aan een klant en hierdoor financiële schade wordt geleden, dan is de kans groot dat jij hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt in de meeste gevallen deze schade.

Wanneer sluit je zo’n verzekering precies af? We spreken vier cases met je door.

1. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ICT: een foutje in de software

Bij adviesbranches denk je wellicht al snel aan accountancy, advocatuur of het verzekeringswezen. Echter, een goed voorbeeld van geleden immateriële schade kan ook worden gegeven in de ICT-branche. Een klein foutje in geschreven software kan al betekenen dat de productie of logistiek van de opdrachtgever een aantal uur, of misschien zelfs een dag, stilligt. Dit leidt voor de klant tot enorme financiële schade en deze zal hij op het uitvoerende ICT-bedrijf proberen te verhalen. In het geval van een dergelijke beroepsfout is jouw onderneming goed af met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorg: een medische fout of communicatiefout?

Of je nu huisarts, tandarts of dierenarts bent: iedere arts krijgt in zijn loopbaan gemiddeld twee keer te maken met een beschuldiging van medische fouten. Wat als jij een ontsteking te laat herkent, de verkeerde behandeling voor een complex ziektegeval voorschrijft, of een patiënt sterft onder jouw toeziend oog? Ook als een operatie of het sterfgeval moeilijk te vermijden waren geweest, krijgen artsen soms te maken met een ingediende klacht van familie of nabestaanden. In veel gevallen is slechte communicatie tussen de arts en patiënten reden om een klacht in te dienen, ook als is deze niet altijd gegrond. Als arts doe je er altijd goed aan je in te dekken tegen beschuldigingen van medische fouten. In dit geval wordt naast financiële schade ook emotionele schade geleden die doormiddel een vergoeding moet worden gedekt. Ook hiertegen sluit je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

TIP: Ook paramedici kunnen zich tegen beschuldiging van fouten verzekeren.

3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp: een copycat in huis gehaald

Stel: jij bouwt als zzp-er websites voor verschillende opdrachtgevers en vraagt een bevriend copywriter om de webteksten te verzorgen. Als jij de websites klaar hebt, kopieer je klakkeloos de aangeleverde teksten en draag je de website over aan de klant. Opeens komt er een claim binnen. Jouw opdrachtgever heeft een boete ontvangen van een andere website die beweert dat de teksten van hem zijn gestolen. De aanklager zegt hierdoor financiële schade te hebben geleden en wil deze nu op jouw opdrachtgever verhalen. Omdat de teksten door jou zijn geleverd, verlegt hij de aanklacht naar jou. Als zzp-er sta je op dit soort momenten sterker in je schoenen met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

4. Financiële schade veroorzaakt door een lid van het bestuur

Een sportclub- of vereniging is bij uitstek de plaats waar succes worden afgewisseld met (grote) financiële missers. Met name amateurverenigingen doen vaak beroep op diensten van vrijwilligers of oud-leden, maar ook bij de meer vermogende clubs staan dikwijls oude helden of cultfiguren voor de taak om belangrijke beslissingen te nemen. Maar is die top scorende linksbuiten net zo goed met de boekhouding als met zijn linkerbeen? En kan de belofte van de terreinknecht aan een sponsor wel worden waargemaakt? Verkeerde beslissingen kunnen leiden tot claims en vergaande financiële schade. Jouw clubliefde bezegel je met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering die de persoonlijke financiële gevolgen voor bestuurders en commissarissen dekt.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *