Hoe kies je de juiste flowmeter? 3 tips

9 januari 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Een flowmeter is een meetinstrument waarmee je doorstroming en/of de hoeveelheid vloeistof, damp of gas meet dat zich door een buis beweegt. Deze meters zijn er in diverse soorten en maten en vinden toepassing in verschillende branches, zoals de aardgas of groene biogasbranche. Het kiezen van de juiste flowmeter bepaalt het succes van je applicatie.  Zo kun je met behulp van de juiste flowmeter onmisbare data verzamelen waardoor je onder andere de productietijd kunt optimaliseren of bijvoorbeeld besparen op de gaskosten. Wij geven je een aantal tips om mee te nemen bij de keuze voor een geschikte flowmeter.

Let niet alleen op prijs van de flowmeter

Men kiest vaak voor de goedkoopste oplossing. In het geval van een flowmeter kan dit zeer negatief uitpakken. Hierdoor loop je namelijk het risico dat je de verkeerde flowmeter uitzoekt voor jouw applicatie of dat je eindigt met een flowmeter die niet aan je eisen kan voldoen. Ook kan het zijn dat de flowmeter en randapparatuur veel onderhoud vergen, waardoor je alsnog duur uit bent. Zoek liever een flowmeter in de juiste categorie en op fysieke eigenschappen en kijk vanuit daar verder naar de opties.

Welk soort flowmeter heb je nodig?

Een flowmeter heeft vele toepassingen en vind je daardoor in verschillende categorieën. Om de juiste flowmeter uit te zoeken ga je dus eerst na waarvoor je de flowmeter wilt gebruiken. Zo is een elektromagnetische flowmeter zeer geschikt om geleidende vloeistoffen en gassen te meten, zoals water of bier. Een Coriolis flowmeter is juist een massaflowmeter dat door middel van één of meerdere buisjes meet dankzij trilling. Deze methode zorgt voor snelle en nauwkeurige resultaten en meet niet alleen de dichtheid maar ook temperatuur. Thermische flowmeters werken op basis van het thermische meetprincipe en ultrasone flowmeters worden doorgaans gebruikt voor vloeistoffen of gassen. Omdat er zo veel keuze is, is het belangrijk om je doel duidelijk voor ogen te hebben.

Fysieke eigenschappen van de flowmeter

Als je er uit bent voor welk soort flowmeter je gaat is het belangrijk om ook rekening te houden met de applicatie-omgeving. Zo is het onder andere belangrijk om te bedenken of de flowmeter onder een bepaalde hoek moet werken. Dit kan namelijk invloed hebben op het functioneren van de meter. Ook is het van belang of de onmiddellijke omgeving van de applicatie variabel of stabiel is en moet je checken van welk materiaal de buis is gemaakt en wat de diameter is. Sommige flowmeters zijn namelijk niet geschikt om vloeistoffen te meten in een brede buis terwijl weer anderen slecht presteren in smalle buizen. Houd dus rekening met dit grote aantal factoren als je gaat kijken welke flowmeter je nodig hebt.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *