Zo voorkom je dat je bedrijf doelwit wordt van een hackaanval

8 november 2017

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Continu proberen hackers in systemen te komen om vertrouwelijke gegevens te lekken. Verschillende grote bedrijven hebben al te maken gehad met een hackaanval doormiddel van een virus. Vaak zijn ze in bezit van een software die op zoek gaat naar zwakheden in het beveiligingssysteem. Als die eenmaal zijn gevonden dan kunnen ze in no-time je systemen overnemen dat tot ernstige gevolgen lijdt. Naast de softwaresystemen, is er een nieuwe optie: via het wifi-netwerk. Uit onderzoek is gebleken dat er zelfs een lek zit in het wifi-systeem. Dit betekent dat miljoenen gebruikers elk moment het slachtoffer kunnen zijn van een hackaanval. Hoogste tijd dus om te zorgen dat je minder kwetsbaar wordt voor een inval. Om te beginnen met preventiemaatregelen zoals het instellen van een uitgebreid wachtwoord.  

Goed wachtwoord instellen

Om te voorkomen dat hackers niet gelijk in je systemen kunnen is een uitgebreid en goed wachtwoord essentieel. Een aanrader is ook om dit wachtwoord om de maand te veranderen en geen bestaande namen of woorden te gebruiken. Ook geen geboortedatums van dierbaren of een plaats. Dit zijn namelijk de eerste opties van hackers. Andere voor de hand liggende opties zijn: 123456, 123456789, password, welkom, football, abc123 en meer. Zorg ervoor dat een wachtwoord voldoet aan de volgende vier eisen zodat je het de hackers een stuk moeilijker maakt.

  1. Geen namen van dierbaren of bestaande woorden
  2. Zorg dat je wachtwoord minimaal 8 tekens lang is
  3. Gebruik in het wachtwoord tenminste één cijfer, één hoofdletter en één teken
  4. Als je het wachtwoord verandert, zorg er dan voor dat het een geheel nieuw wachtwoord wordt dat al minstens één jaar niet is gebruikt.

Trap niet in nepmails en telefonische phishing

Waarom zouden hackers moeite gaan doen om je wachtwoord te achterhalen als ze dit ook met één simpele klik van je kunnen krijgen? De makkelijkste manier om vertrouwelijke informatie zoals wachtwoorden onderscheppen voor in een systeem of website, creditcardnummers aflezen, e-mails inzien, foto’s en andere persoonlijke gegevens te verkrijgen is namelijk door een simpele nep mail te versturen of telefonische phishing te plegen. Hackers zijn zo gespecialiseerd in het namaken van bijvoorbeeld een e-mail of website dat ze zo al je gegevens kunnen verkrijgen doormiddel van 1 klik als je even niet oplet. Controleer daarom altijd de afzender, twijfel je neem dan contact op met de instantie, het bedrijf of de organisatie in kwestie.

Geef nooit wachtwoorden en/of je gebruikersnaam

In eerste instantie deel nooit je privégegevens zoals pincode, wachtwoorden en/of gebruikersnaam met personen uit je omgeving. Maar deel dit ook niet met bedrijven. Hackers proberen namelijk alles uit zodat het lijkt alsof er iets is misgegaan en ze nu je gegevens nodig hebben. Ook instanties zoals een bank en bedrijven zoals Windows en MAC OS zullen nooit om je gebruikersnaam en/of wachtwoord vragen over de telefoon of e-mail.

Vermijd onbeveiligde wifinetwerken als je vertrouwelijke zaken doet

Uit onderzoek van de universiteit Leuven kwam naar voren dat er een beveiligingslek zit in het wifi netwerk. Dit zit in de standaardtechnologie die voor een veilig netwerk moet zorgen. Elk apparaat dat gebruik maakt van wifi op basis van WPA2 is kwetsbaar. Dit zijn naast het thuisnetwerk, bijna alle openbare wifi die vaak vrij toegankelijk zijn. Daarbij zijn Android-apparaten die verbinding maken via WPA2 het meest inbraakgevoelig. Het beste is om vertrouwelijke zaken zoals bankzaken niet via een wifi netwerk dat via WPA2 gaat te doen, laat staan een openbare wifi netwerk.

4G voor veilig internetten

Ondanks het voor geavanceerde hackers heel eenvoudig is om een virus te versturen via het wifinetwerk, lukt het ze niet zomaar. Een hacker moet namelijk in de buurt van het wifinetwerk zijn om een hackaanval uit te kunnen voeren. Verder vraagt het om een ervaring, men kan niet zomaar deze hack uitvoeren. Om een hackaanval te voorkomen op je wifinetwerk, kun je het beste gebruik maken van een VPN-verbinding of overstappen op 4G-internetnetwerk. 4G verbinding schijnt goed beveiligd te zijn en is niet kwetsbaar voor een hack. Het overstappen op je 4G is dus een goede optie wil je goed beveiligd wilt werken.

Download altijd alle updates

Bedrijven zoals Windows en Max OS zijn continue bezig met het verbeteren van hun systemen. Vandaar dat je regelmatig meldingen krijgt van verschillende updates. Belangrijk is dat je deze updates altijd uitvoert. De updates zorgen er onder andere voor dat je computer, laptop of smartphone weer optimaal beveiligd is. Als er gaten in de beveiliging zitten, dan worden ze door updates weer gedicht. Als je zorgt dat je altijd werkt met de nieuwste versie, ook van je browser, dan is de kans het kleinst dat een hacker een zwakte punt vindt door hun software of via een omweg alsnog in het systeem komt.

Vind je dit een interessant artikel? Volg ons op social media zodat je altijd op de hoogte blijft van de blogs en vergeet het artikel niet te delen op social media.

 

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *