De voordelen van een zzp’er inhuren ten opzichte van iemand in loondienst

2 juni 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Er zijn steeds meer zzp’ers in Nederland. In 2018 waren er 1.063.000 zzp’ers en in het 1e kwartaal van 2020 waren dat er al weer 1.125.000 volgens het CBS. Je kan er een groot voordeel uit halen om zzp’ers voor jouw als werkgever in te huren, zo zijn ze ervaren en hoef jij je niet druk te maken om verschillende premies. Je betaalt een bepaald bedrag of uurtarief en verder niks! In deze blog vertel ik jou de voordelen van het inhuren van een zzp’er t.o.v. iemand in loondienst, de eventuele kosten en de belangrijke regels om rekening mee te houden.

Zzp in vergelijking met loondienst

In dit schema zie je een vergelijking tussen een zzp’er en iemand in loondienst. Deze gegevens zijn een inschatting en kunnen daarom ook variëren. Zo is een zzp’er bij een uurloon van €22,- goedkoper dan een werknemer in loondienst. In dit geval is jouw bedrijf goedkoper uit als je een zzp’er inhuurt, hierbij zijn de kosten van het inwerken en de verloren tijd hiervan niet in het schema betrokken.

Bij deze gegevens zijn wij uitgegaan van:

 • Een werkweek van 16 uur
 • 52 werkweken
 • Een brutoloon van €1250,- per maand 
 • Medewerker met een vast contract
 • Zzp uurloon van €22,-
zzp verschil loondienst schema
Voordelen zzp t.o.v. loondienst schema

Voordelen zzp t.o.v. iemand in loondienst 

 • Een zzp’er kan op korte termijn goedkoper zijn dan iemand in loondienst. Het voordeel van een zzp’er is dus vooral dat degene zijn eigen gereedschappen of tools heeft. Hier hoef jij dan meestal niet voor te zorgen. Zo hoef je de ingehuurde ook niet in te werken in vergelijking met iemand in loondienst.
 • Zo heeft het inhuren van een zzp’er ook het voordeel dat jij als werkgever geen vakantiegeld, loonbelasting of andere premies aan de zzp’er hoeft te betalen. Daar zorgt een zzp’er namelijk zelf voor!
 • Elke zzp’er heeft een andere aanpak, zo kan het ook wel eens fijn zijn om te zien hoe een zzp’er te werk gaat, hiervan kan je namelijk leren. Door verschillende manieren te zien voor het voltooien van een klus kan je zien hoe een ervaren iemand dit doet en door dit te aanschouwen aan je medewerkers kunnen ze er wat van leren. Bijvoorbeeld hoe je werknemers in loondienst een opdracht efficiënter kan doen.
 • Als je ingehuurde zzp’er ziek is, draai je niet op voor de (loon)kosten. Zo kan je gewoon iemand anders inhuren die de klus voor je bedrijf kan doen. 
 • Een zzp’er kan gemotiveerder zijn dan iemand in loondienst, dit komt omdat een zzp’er pas betaald krijgt als degene zijn klus goed heeft afgeleverd. Als jij tevreden over de opdrachtnemer bent die jouw opdracht heeft aangenomen, heeft dat natuurlijk een positief gevolg bij de zzp’er omdat hij ook een reputatie heeft. Zo wilt hij of zij natuurlijk zijn reputatie niet schaden. 
 • Je kan feedback vragen aan iemand die je inhuurt over jouw bedrijf. Het verschilt natuurlijk wat voor werk jij geeft aan degene die je inhuurt, maar stel je hebt een zzp’er een grote opdracht gegeven waardoor hij vaker op je bedrijf is, dan kan degene verbeterpunten benoemen die jij kan aanpassen. Zo kan de zzp’er jouw tips geven hoe je efficiënter in de toekomst zou kunnen werken, maar weet wel dat niet iedereen erop zit te wachten om feedback te geven. Maar eind goed al goed, door verschillende mensen in te huren kan je dus verschillende feedback krijgen.

Belangrijke regels voor het inhuren van een zzp’er 

Het is heel belangrijk om de regels achter het inhuren van een zzp’er te weten. Zo zijn er heel wat verschillende regels en kan je in het jaar 2021 zelfs een boete krijgen als je de wet niet goed handhaaft. In de laatste 4 jaar is er veel veranderd. Voor 1 mei 2016 kon je met de VAR (Verklaring Arbeids Relatie) wet aantonen dat er tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer geen vaste dienstbetrekking bij zat. Omdat het voor de belastingdienst moeilijk te controleren was stapten ze op 1 mei 2016 naar een nieuwe wet, namelijk de DBA wet. De DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) wet maakt het zo makkelijker voor de belastingdienst om de wet te handhaven. Het gaat er dus allemaal om dat de opdrachtnemer, dus de zzp’er in werkelijkheid een werknemer is in plaats van een zzp’er. Voor meer duidelijkheid kan je natuurlijk altijd een kijkje nemen op de website van het ondernemersplein van de KVK, ze geven jou hier uitgebreid uitleg over elke wet en hoe je deze wet zo goed mogelijk kan opvolgen. Voor meer personeel gerichte zaken, kan je een kijkje nemen bij ons personeel categorie.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 3   Gemiddelde:  3.3/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *