Hoe zorg je voor voedselveiligheid binnen je bedrijf?

29 april 2022

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Sinds de opkomst van corona is het belangrijker dan ooit om de voedselveiligheid binnen je bedrijf te waarborgen. Om zowel gasten als personeel te verzekeren van een schone werkomgeving, is de HACCPhygiënecode opgesteld. Hierin wordt beschreven hoe je de voedselveiligheid kunt bewaken. In dit artikel lichten wij een aantal belangrijke aandachtsgebieden toe, die jij als bedrijf meteen kan implementeren.  

Persoonlijke hygiëne

Een schone werkomgeving begint bij persoonlijke hygiëne. Vooral in de voedselverwerkende industrie, waar veel met blote handen wordt gewerkt, is het van belang dat iedereen persoonlijke hygiëne in acht neemt. Dit begint al heel simpel bij het regelmatig wassen van de handen met water en zeep.

Daarnaast is het aan te raden om handschoenen te dragen wanneer er met rauwe voeding wordt gewerkt, dit voorkomt kruisbesmetting. Een voorbeeld wanneer kruisontsmetting kan ontstaan: Als rauw vlees met hetzelfde oppervlakte wordt aangeraakt als bijvoorbeeld groenten. Dit kan gebeuren met een vork, een snijplank, maar dus ook met de blote hand. Het gevolg hiervan is dat er ziekmakende bacteriën over worden gedragen van het ene product op het andere, waardoor mensen ziek kunnen worden.

Temperatuur

Een van de belangrijkste punten om ervoor te zorgen dat rauwe en bereide voeding veilig blijft, is temperatuurbeheersing. Houd je de temperatuur niet onder controle? Dan kunnen micro-organismen, zoals bacteriën, zich volop vermenigvuldigen in de voeding. Controleer dan ook regelmatig de temperatuur, vooral bij transport en leveringen.

Reinigen en ontsmetten

Het volgende aandachtspunt is bij de meeste mensen wel bekend, maar toch herinneren we je graag nog een keer aan het belang van goede reiniging. Door contactoppervlakken te ontsmetten worden ziekteverwekkers gedood. Reinig alle contactoppervlakken (zoals deurklinken of een betaalterminal) binnen je bedrijf, meermaals per dag.

Ongediertebestrijding

Tot slot speelt ongediertebestrijding een belangrijke rol in voedselveiligheid. Insecten zoals vliegen en kakkerlakken kunnen makkelijk ziektes verspreiden door het voedsel te besmetten. Is er sprake van ongedierte binnen jouw bedrijf? Bestrijd dit dan per direct. Om ongedierte te voorkomen is het van belang dat de afvalverwerking goed geregeld is. Dit begint bij duidelijke procedures voor de verwerking van afval, goede afvalcontainers en voldoende ruimte voor afvalopslag.  

Keurmerk voedselveiligheid

Zoals je ziet, is voedselveiligheid extreem belangrijk, het zorgt niet alleen voor een schone en prettige werkomgeving, maar voorkomt daarnaast ook de verspreiding van ziektes en een kans op voedselvergiftiging. Er zijn dan ook veel wettelijke verplichtingen en regelgevingen op het gebied van voedselveiligheid. Om te controleren of jij met jouw bedrijf aan al deze wetgevingen voldoet, kun je een HACCP controle laten uitvoeren.

Met het Waarborg Voedselveiligheid keurmerk verzeker je jouw gasten en werknemers van de voedselveiligheid binnen jouw organisatie. Deze onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid en HACCP helpt bedrijven met het bouwen van een nieuwe voedselveiligheidscultuur. Met een keurmerk profiteer je bovendien van verminderde toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *