Circulair ondernemen door een goede afvalscheiding

19 augustus 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Als ondernemer heb je vast wel eens gehoord van de term circulair ondernemen. Als er wordt gesproken over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) dat is een circulaire economie een van de termen die regelmatig gebruikt wordt. Bij circulair ondernemen worden er zoveel mogelijk afvalstoffen hergebruikt. Zo is weggegooid materiaal niet langer afval, maar een herbruikbare grondstof. De herbruikbaarheid van producten en grondstoffen wordt hiermee geminimaliseerd. In een circulaire economie staat recyclen van afval en grondstoffen centraal.

Meer weten over circulair ondernemen? In onze samenleving wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker, zowel voor de overheid als voor klanten. Daarom geven wij in dit artikel handige tips om circulair te ondernemen

Zorg voor een goede scheiding van bedrijfsafval

Als bedrijf in Nederland ben je verplicht om te zorgen voor een goede afvalscheiding en verwerking door een gecertificeerd afvalverwerkingsbedrijf. Voor zowel grote bedrijven als kleine MKB bedrijven is afvalscheiding dus verplicht. De eerste stap naar een goede afvalscheiding is het het in kaart brengen van de verschillende afvalstromen binnen je bedrijf. Vervolgens kan er een afvalplan gemaakt worden om het afval bij de bron te scheiden met als gevolg schone afvalstromen. Afval scheiden op de werkvloer zorgt ervoor dat je een steentje bijdraagt aan een beter milieu.

Tips voor het scheiden van bedrijfsafval

Een goede afvalscheiding zorgt ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden. Grondstoffen worden met de jaren steeds schaarser, daarom is het van belang om nu te starten met elke grondstof maximaal te gebruiken. Het is natuurlijk zonde als herbruikbare grondstoffen onnodig verloren gaan. Hieronder geven we een aantal simpele tips om beter bedrijfsafval te scheiden.

  • Voldoende afvalcontainers per afvalstroom. Voor een goede scheiding van bedrijfsafval is het belangrijk om voor elke afvalstroom een container te hebben, zodat al het afval netjes in de juiste container weggegooid kan worden.
  • Afval scheiden bij de bron. Voor een schone afvalstroom is het belangrijk om afvalstromen strikt gescheiden te houden. Een vervuilde afvalstroom heeft als gevolg dat er herbruikbare grondstoffen verloren gaan.
  • Verwijder bureau prullenbakken. Staan er op kantoor nog persoonlijke prullenbakken op elke werkplek? Dan is het verstandig om deze prullenbakken weg te halen. Zo voorkom je dat er onnodig veel afval bij het restafval belandt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook zorgt dit voor een besparing op de afvalverwerkingskosten. Restafval is namelijk de duurste afvalstroom.
Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *