5 tips en tricks om snel te werken met Excel

11 juni 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Microsoft Excel is hét spreadsheetprogramma voor het bedrijfsleven. Groot kans dat jij hier al eens mee hebt gewerkt. Ook in vacatures wordt het omgaan met Excel vaak genoemd als vereiste of pré. Als jij in aanmerking wilt komen voor die nieuwe job of sneller wilt werken in je huidige job, dan is kennis van het programma belangrijk. Hoe zit dit bij jou? Denk jij alle ins- en outs van Excel te kennen of ben je weleens de weg kwijt in de talloze mogelijkheden die het programma te bieden heeft? Wij helpen je op weg met onderstaande tips en tricks.

Snel werken met Excel tip 1. Leer de extra mogelijkheden kennen

Als jij goed kunt omgaan met alle mogelijkheden van Excel, dan gaat dit je in de toekomst tijd besparen. Ook als een optie in eerste instantie niets met jouw werkzaamheden te maken heeft, kan deze weleens heel handig zijn. Neem bijvoorbeeld de spellingcontrole. Heel efficiënt en superhandig als de door jou in Excel gemaakt grafieken later worden gebruikt in een verslag of presentatie.

Snel werken met Excel tip 2. Zet informatie om in grafieken

Over die grafieken gesproken… Hoeveel tijd kost het jou om ingevoerde gegevens in een visueel overzichtelijk plaatje te krijgen? In Excel kan dit al met één klik, mits je de gegevens op de juiste manier hebt ingevoerd. Leer jezelf aan om alle gegevens direct op de goede manier in een sheet te zetten. Let op: het moet dus logisch zijn voor het systeem, niet voor jou persoonlijk.

Snel werken met Excel tip 3. Fouten corrigeer je in één klik met de optie ‘zoeken en vervangen’

Foutje gemaakt? Dat kan natuurlijk gebeuren. Om fouten te corrigeren in Excel, maak je gebruik van een hele handige ingebouwde optie. Net als in Word kun je in het programma namelijk zoeken & vervangen. Zo hoef je niet handmatig het hele document te doorspitten om je fouten te herstellen. Handig om de administratie bij te houden!

Snel werken met Excel tip 4. Om snel te werken maak je gebruik van sjablonen

Als je nooit met sjablonen werkt, moet je hier misschien even aan wennen. Maar de tijd die je hierin investeert is echt de moeite waard. Vaak heb je voor bepaalde werkzaamheden maar een aantal vaste Excel sjablonen nodig. Als je hiermee leert werken, dan heb je jouw gegevens in een mum van tijd overzichtelijk en bij de hand.

Snel werken met Excel tip 5. Maak tijd om te leren, bijvoorbeeld door het volgen van een cursus

Leren doe je ook op je werk! Als je voor een opdracht of collega gegevens in Excel verwerkt, kom je vanzelf nieuwe mogelijkheden tegen waarmee je aan de slag kunt. Zoek tijdens een opdracht eens stap voor stap uit of de manier waarop jij dingen doet de snelste en makkelijkste is. Zo niet: dan probeer je het vandaag eens op een andere manier. Als je geen tijd hebt om aandacht te besteden aan het ontdekken van nieuwe mogelijkheden, maak hier dan tijd voor. Een goede optie is bijvoorbeeld het volgen van een Excel cursus. Dit kan als individu of met het hele team.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *