Cruciale onderdelen die niet mogen ontbreken in je projectplanning

24 februari 2021

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

De basis van ieder project is de planning. Door jezelf en je team een duidelijk kader te geven waarmee je werkt, vergroot je het succes van je project direct. Je weet dan waar en hoe je moet beginnen en doet er alles aan om het beoogde eindresultaat ook daadwerkelijk te behalen. Het plannen van een project vergt soms wat oefening, maar daar kunnen wij je bij helpen. We benoemen een aantal onderdelen die essentieel zijn voor een goed plan en die je dus zeker niet mag vergeten in jouw projectplan.

1.    De scope van je project

Begin altijd met het volledig vastleggen van alle kaders omtrent jouw project. Oftewel de scope. Dat betekent dat je alle essentiële details vastlegt maar ook de deadlines die ermee gemoeid zijn. Daarnaast is het een goed moment om de belangrijkste taken alvast te verdelen en een budget op te stellen. Zo stel je eigenlijk het raamwerk van jouw project vast waarmee je de rest van de tijd zal werken. De details worden dan later ingevuld, maar dan heb je alvast de essentie.

2.    De tijdsplanning

Het zal je verbazen hoe vaak de tijdsplanning in een projectplanning wordt vergeten. Met een planning wordt bedoeld dat je alle details die je bepaald hebt in je scope op een overzichtelijke tijdlijn plaatst. Door behalve het einddoel ook alle subdoelen een datum te geven, is het veel makkelijker om het overzicht te bewaren en uitloop van je project te voorkomen. Ook kun je tussentijds veel beter checken of je nog goed op schema loopt. Een planning maakt alles ook veel concreter: iedereen weet hierdoor precies wat hij of zij op welk moment moet doen.

3.    Een gedetailleerd overzicht tijdens het project

Waar het vaak de mist in gaat, is dat niet alle details gedurende het project goed bijgehouden worden. Door alles bij te houden – zelfs de kleinste stukjes informatie – zorg je dat ieder teamlid de status van bepaalde taken, subdoelen en hoofddoelen in kan zien. Ook verlies je geen informatie die in de toekomst handig kan zijn. Ook niet vergeten: een urenregistratie. Door de gewerkte uren te registreren kun je in de toekomst bij soortgelijke projecten een goede inschatting maken van bepaalde deadlines of budgetten.

Maak gebruik van behulpzame projectsoftware

Het gebruik van online projectmanagement software kan je enorm vooruithelpen tijdens je project. Met deze software bewaar je altijd een duidelijk en up to date overzicht van alle zaken in jouw project. Je hebt altijd de meest recente informatie bij de hand zodat je direct een goede update kunt geven als dat nodig is. Ook kun je alle details van je project bepalen in één centraal systeem, zodat iedereen altijd weet wat er gebeurt. Je kunt met deze software efficiënter samenwerken met je team en je geeft je project dus meteen een vliegende start!

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *