3 tips voor projectmanagers om optimaal te plannen

9 april 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Voor veel bedrijven is projectmanagement erg belangrijk. Door projecten goed te managen, blijft alles soepel lopen en de werknemers die het werk moeten doen, kunnen dit ook op tijd afmaken. Begeleiden en plannen zijn dan ook de twee speerpunten van iedere projectmanager.

Wil je bijdragen aan je managementkwaliteiten, dan is het verstandig om te investeren in de manier waarop projecten worden ingepland. In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je optimaal kunt plannen. Prioriteiten stellen, het in kaart brengen van wat je wilt bereiken, en het gebruiken van de juiste tools zijn daarbij essentieel.

Plannen is prioriteiten stellen

Het eerste en meest belangrijke voor iedere projectmanager is om prioriteiten te stellen. We kunnen niet alles tegelijkertijd doen. Dat geldt voor jou, maar ook voor de werknemers. In de praktijk betekent dit: houd je focus zoveel mogelijk op één project per keer. Natuurlijk kies je daarbij steeds het belangrijkste project.

Uiteraard gebeurt er op een werkdag van alles. De kunst is om je desondanks vast te bijten in een bepaald project.

Wat moet er bereikt worden?

Heb je een project uitgekozen dat prioriteit heeft, dan is de volgende stap om doelen te stellen. Wat moet er gebeuren en wanneer? Waar staat het project en vooral: waar werk je naar toe? Het voordeel hiervan is duidelijk:

  • Iedereen werkt meer gericht als er een duidelijk doel is geformuleerd
  • Het is eenvoudiger om de stappen te bedenken die nodig zijn om het doel te realiseren
  • Het is meer tijdsefficiënt en je kunt meestal sneller werken

Voordat je kunt bepalen wat het doel van een project is, is het handig om in kaart te brengen wat de grote taken zijn die binnen het project passen. Breng het schematisch in kaart en je kunt de doelen makkelijker opstellen.

Gebruik goede projectmanagementsoftware

Slimme project management software is een must als je de projecten beter wilt managen, plannen en begeleiden. Er zijn betaalde programma’s beschikbaar die veel functionaliteit hebben, maar er zijn ook handige gratis tools, zoals Trello en Asana, die je complementair kunt gebruiken. Door de taken in een programma in kaart te brengen en de projecten te managen, maak je een grote efficiëntieslag.

Optimaal plannen

Plannen is een kunst. Met de juiste insteek, de juiste focus én de juiste software kun jij de projecten die je begeleidt veel beter en efficiënter managen. Probeer het eens uit!

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *