Personeelsfeest op een boot? Denk aan de veiligheid!

7 februari 2019

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Nederland is echt een waterland. De vele plassen, de grachten in oude binnensteden, het IJsselmeer en de Friese wateren nodigen uit om te verkennen in een boot. Dat kan met meer mensen op een jacht of een sloep of zelf actief zeilen. Ook kanoën met elkaar is een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Natuurlijk wil je wel dat alles goed gaat en dat iedereen weer veilig op de wal staat aan het einde van de dag. Wat kan je doen om het personeelsfeest veilig te organiseren op een boot?

Laten varen of zelf in actie komen

Een personeelsfeest is voor de meeste mensen leuk en zorgt voor meer betrokken medewerkers. En wat is nu toepasselijker in ons landje dan een personeelsfeest op het water! Water werkt ontspannend en dat is precies wat nodig is voor een gezellige dag samen met collega’s. Lekker varen op een sloep of een motorjacht. Ontspanning kan ook komen door inspanning. Voor een personeelsfeest kun je dan ook gaan zeilen of varen met een kano. Houd wel rekening met de vraag wat het personeel leuk vindt. Als mensen minder actief zijn, is zelf varen misschien geen goed idee. En check ook even of iedereen kan zwemmen. Zeker bij kanoën of zeilen is een reddingsvest een verplicht onderdeel. De regel moet zijn dat veiligheid voorop staat!

De vaarregels in het kort

Het is altijd handig om iets te weten van de verkeersregels, op het water de vaarregels genoemd. Als je daar iets van weet, is het varen een stuk veiliger. Het kan namelijk nogal druk op het water zijn. Zeker op de recreatiewateren zorgt een mooie dag voor veel gezelligheid en drukte op en rond het water. De belangrijkste regel is dat je zoveel mogelijk rechts vaart. In vaartermen betekent dit dat je zoveel mogelijk stuurboordwal houdt. Op die manier kunnen schepen elkaar veilig passeren. Maar het is aan te raden om in ieder geval een kort lesje over de vaarregels en vaartips om veilig te varen te organiseren voordat de medewerkers het water op gaan.

Voorkom dat mensen te water raken

Wat je echt wilt voorkomen is dat iemand te water raakt. Juist in ons land is het water al snel koud en ontstaat kans op onderkoeling. Zorg dan ook dat het schip of de boot die je huurt, overzichtelijk is en dat het dek goed begaanbaar is. Voorkom dat het dek glad wordt, let op dat dit is voorzien van antislip materiaal. Ook zeil dat op het dek ligt is glad en kan ervoor zorgen dat mensen uitglijden of over losliggend zeil struikelen en te water raken. Houd elkaar in de gaten. En als het personeel zelf actief gaat zeilen of kanoën, geef van tevoren goede instructies over welke kleding zij moeten dragen. Ook hier geldt dat een reddelingsvest een absolute must voor de uitrusting is.

Let op met alcohol

Bij de meeste personeelsfeesten hoort ook een lekker drankje, een wijntje of biertje. En als het mooi weer is, krijgen mensen meer dorst. Maar belangrijk voor de veiligheid is dat de dorst niet alleen gelest wordt met alcohol maar dat ook water en non-alcoholische dranken volop voor handen zijn voor de aanwezigen. Gelukkig zijn er heel veel cocktails en andere feestelijke drankjes zonder alcohol! Want net als zelf deelnemen aan het verkeer op de weg, is alcohol drinken en zelf varen een hele slechte combinatie en zelfs niet toegestaan.

Een personeelsfeest is een waardering voor je medewerkers. En als het betere weer er aan komt is het heerlijk om samen buiten te zijn. Varen in ons waterrijke land is dan een heel goede manier om de medewerkers in het zonnetje te zetten en te motiveren!

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *