Last van wanbetalers? 3 tips toch over je geld te beschikken

8 juli 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Als zzp’er of ondernemer ga je ervanuit dat de factuur die jij na het afronden van een klus verstuurt, gewoon op tijd wordt voldaan. In sommige gevallen blijft de betaling echter uit. Het kost jou vervolgens veel tijd en ergernis om dit bedrag toch nog op je rekening te krijgen. Dit zijn 3 tips om toch over je geld te beschikken als je last hebt van wanbetalers.

Hanteer een duidelijke betalingstermijn

Een duidelijke betaaltermijn hanteren klinkt logisch, maar nog lang niet iedere ondernemer hanteert deze. Communiceer vooraf de betalingstermijn duidelijk aan iedere opdrachtgever en klant om ergernis en leed te voorkomen. Een factuur moet aan een aantal voorwaarden voordoen. Een van deze voorwaarden is dat er op de factuur een factuurdatum en betalingstermijn staat. Door duidelijk te vermelden op welke dag de factuur is opgesteld en op welke datum de betaling uiterlijk plaats dient te vinden, kan er geen onduidelijkheid ontstaan. Het helpt om op de factuur een concrete datum te vermelden in plaats van “binnen 30 dagen”. Dit maakt de kans groter dat je klant op tijd betaalt. De gangbare termijn in Nederland is 30 dagen, maar je kunt hiervan afwijken. Dit moet wel gecommuniceerd worden, bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden of tijdens de onderhandelingsfase. Zet afspraken altijd zwart op wit. Door een zakelijke rekening te openen heb je daarnaast altijd het overzicht over betalingen die binnenkomen.

Schakel een incassobureau in

Als jij na meerdere betalingsherinneringen nog geen reactie krijgt, dan kun je een incassobureau inschakelen. Dit moet je de wanbetaler laten weten in een formele brief die je per post verstuurt. Hierin geef je aan dat je de vordering laat innen ‘via dwangmiddelen’. Vergeet niet in de brief te vermelden dat de wanbetaler ook verantwoordelijk wordt voor alle bijkomende kosten. De kosten van een deurwaarder en een gerechtelijke procedure komen voor je eigen rekening bij een faillissement van de klant.

Debiteuren uitbesteden

Wanbetalers kunnen voor veel stress zorgen en je kunt erg veel tijd kwijtraken aan het nabellen en mailen van je klanten die nog niet betaald hebben. Als jij er helemaal klaar mee bent en gewoon geld wilt ontvangen is de debiteuren uitbesteden een uitstekende oplossing. Of klanten nu wel of niet betalen en wanneer is niet langer jouw zorg. Hierdoor weet je waar je aan toe bent en krijg je vaak al binnen 48 uur je facturen uitbetaald. Hierdoor kun jij weer tijd investeren in verdere groei van je bedrijf.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *