Vijf redenen waarom een zakelijke rekening een goed idee is

8 februari 2018

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Een vaak gehoorde vraag van startende ondernemers is: “Is een zakelijke rekening verplicht?” Het antwoord daarop is kort en simpel: “Nee, dat is niet verplicht.” Maar het is wel handig. Waarom een zakelijke rekening een goed idee is, leggen we graag uit.

Gescheiden administratie

Veel kleinere ondernemers willen hun privérekening ook voor zakelijke doeleinden gebruiken. Dat is niet altijd een goed idee, want daardoor kun je namelijk het overzicht snel verliezen. Het is niet gemakkelijk om te zien hoe je bedrijf ervoor staat, als je ook nog alle uitgaven aan bijvoorbeeld de kroeg en je verzekeringen op dezelfde rekening ziet.

Met een zakelijke rekening zie je precies wat je verdient en wat je uitgeeft. Het is ook gemakkelijker als de Belastingdienst bij een controle vraagt om de bankafschriften van je zakelijke inkomsten en uitgaven. Dat zou je anders allemaal moeten scheiden en bij elkaar moeten zoeken. Met een gescheiden administratie voorkom je een wirwar aan gegevens.

Geld naar jezelf overschrijven

De baas wordt betaald, zo simpel is het. Dus schrijf je het geld dat je nodig hebt voor persoonlijke uitgaven over naar je privérekening. Zie het als je loon. Dan blijft er nog een behoorlijke som geld over, die je kunt gebruiken om verder te investeren of om te bewaren voor financieel zware tijden. Natuurlijk moet ook niet vergeten worden om een deel van het geld apart te zetten voor belastingen.

Een professionele uitstraling

Door een zakelijke rekening te gebruiken, kom je professioneler over bij klanten. Het bedrijf maakt een betrouwbare indruk. Bij een privérekening staat de rekening op de naam van de houder, bij een zakelijke rekening op naam van het bedrijf. Deze naam zien klanten terug op alle offertes, facturen en op hun bankafschrift na het voldoen van een factuur. Dat voorkomt verwarring.

Nog meer voordelen

Een zakelijke rekening kent nog meer voordelen. Dat zijn voordelen die je niet meteen ziet, maar waarvan je uiteindelijk toch profiteert. Zo betaalt de ondernemer bijvoorbeeld geen belasting over het geld dat op de zakelijke rekening staat. Daarbij maakt het niet uit hoe hoog dat bedrag is. Bij een privérekening geldt dat er belasting moet worden betaald, als er meer dan 25.000 euro op staat.

Daarnaast is een zakelijke rekening zelfs verplicht als er geld moet worden geleend voor de onderneming. Zonder zakelijke rekening is een lening niet mogelijk.

Hetzelfde geldt voor het activeren van betaalwijzen. Om klanten met iDEAL, acceptgiro, incasso of pin te kunnen laten betalen(Lees ook: Aanbieders mobiel pinnen vergelijken) , is een zakelijke rekening nodig.

Wie een boekhouder heeft, moet persoonlijke geldzaken met hem of haar delen als de zakelijke rekening hetzelfde is als de privérekening. Daarom is het een goed idee om de zakelijke rekening en de privérekening te scheiden. Dat maakt het werk voor de boekhouder ook een stuk eenvoudiger.

De kosten vallen wel mee

Tot slot: vaak wordt gezegd dat een zakelijke rekening duur is. Dat is niet zo. Het klopt dat het bedrag dat per maand betaald moet worden voor een zakelijke rekening hoger is dan voor een privérekening en per transactie betaald moet worden, maar de kosten zijn onder de streep niet erg hoog.

De kosten van een zakelijke rekening zijn namelijk aftrekbaar als bedrijfskosten. Daarnaast zijn er vaak scherpe aanbiedingen van banken. Denk bijvoorbeeld aan het eerste jaar gratis of een aantal gratis transacties.
Hier is ook meer terug te vinden over: Vergelijking aanbieders zakelijke rekeningen 2018

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *