MVO; dit kun je doen als bedrijf zijnde

30 augustus 2018

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een ontwikkeling binnen de zakelijke wereld die zich richt op een manier van ondernemen die aandacht heeft voor het milieu en sociaal-ethische kwesties. Het is dus goed voor de maatschappij, maar ook organisaties profiteren van deze manier van werken. Op allerlei gebieden binnen een bedrijf zijn er zaken te optimaliseren om op die manier te voldoen aan de richtlijnen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Sommige zaken zijn gemakkelijk aan te passen, anderen vragen meer tijd en werk. We hebben de belangrijkste dingen die je kunt doen als bedrijf zijnde voor je op een rijtje gezet.

MVO voor een bedrijf

MVO is bedoeld als nieuwe standaard voor bedrijven in de 21e eeuw. Daarbij is er één rode draad: bedrijven die deze manier van werken hanteren, houden rekening met de maatschappelijke effecten van hun activiteiten. Dat is waar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen om draait. Het betekent dat deze ondernemers graag willen bijdragen aan het oplossen van de problemen die onze huidige maatschappij kent. Je kunt hierbij denken aan zaken als klimaatverandering, vergrijzing of arbeidsomstandigheden.

Logistiek

Een belangrijk gebied waar bedrijven MVO op kunnen toepassen is de logistiek. Het eerste waar je hierbij denkt is al gauw het gebruik van de auto. Zo kunnen medewerkers gestimuleerd worden minder gebruik te maken van de auto door een mobiliteitsbudget te verstrekken in plaats van een leaseauto. Maar je kunt ook denken aan het gebruiken van een elektrische auto voor afspraken op korte afstanden. En wat dacht je van het laten vervoeren van producten. Zorg bijvoorbeeld dat er gebruik wordt gemaakt van kunststof pallets.

Bedrijfspand

Het bedrijfspand van een onderneming kan vaak nog veel beter worden ingericht voor MVO. Vaak gaat het om het milieuvriendelijker en duurzamer maken van het pand. Dit is een win-win situatie, want vaak bespaart dit onder aan de streep geld. Is het tijd om je bedrijfspand nieuw leven in te blazen? Dan kan het geen kwaad om hierbij de richtlijnen voor MVO te hanteren. Denk aan het in kaart brengen van het energieverbruik van het pand en hoe dit te optimaliseren.

Personeel

Op het gebied van personeel kan een bedrijf veel doen wat betreft MVO. Zaken die hier onder vallen zijn het uitvoeren van een jaarlijks werknemerstevredenheidsonderzoek, een gezonde leefstijl van het personeel stimuleren en medewerkers de kans geven om zichzelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen.

Bovenstaande gebieden zijn grote en belangrijke punten waarmee je als bedrijf echt grote veranderingen kunt doorvoeren op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *