De kracht van mindfulness voor je werknemers

2 april 2019

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Ziekteverzuim van werknemers is iets waar alle bedrijven vroeg of laat mee te maken krijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het verzuim nog nooit zo hoog als in 2018: 4,9 procent. Dat houdt in dat van iedere 1000 te werken dagen, er 49 zijn verzuimd door ziekte. Stress, en de uiteindelijke burn-out waar dit toe kan leiden, is één van de grootste boosdoeners van verzuim onder werknemers. Daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om het bestrijden van die strijd stress onderdeel van de bedrijfsvoering te maken. Hier enkele tips hoe je de mentale weerbaarheid van jouw werknemers kunt verhogen, waardoor de kans op verzuim afneemt.

Geef het goede voorbeeld

Een ontspannen werksfeer begint bij jezelf. Als je je werknemers om de oren slaat met cursussen, apps en workshops, maar vervolgens zelf als een stresskip door de gang loopt, gaat je kantoor nooit zen worden. Investeer daarom eens in een cursus mindfulness voor ondernemers, of leer jezelf aan je dag te beginnen met een meditatie. Al is het maar tien minuten, je zult merken dat je vanzelf steeds beter in staat bent je dag in rust te beginnen. Tim Ferriss, auteur van Eem werkweek van 4 uur, zweert erbij. Het helpt hem niet alleen om gedurende de hele dag op ieder probleem evenwichtig te reageren, maar verhoogt – naar zijn zeggen – ook zijn productiviteit.

Stel uitdagende vragen

Als goede leider zet je je werknemers aan het denken met de juiste vragen. Help hen om bewust te worden van hoe ze zich voelen in de organisatie. Motiveer hen om te delen waar ze stress of spanning ervaren, en om zelf na te denken over oplossingen om die stress weg te nemen. Je hoeft niet alle oplossingen aan te dragen. Jouw taak als leider is het om je werknemers de juiste tools te geven om dat zelf te doen.

Denk aan de omgeving

Een gezonde geest in een gezond lichaam. En een opgeruimde geest in een opgeruimd kantoor. Zorg voor een opgeruimde werkomgeving. Motiveer een clean desk policy onder je werknemers. Beloon opruimen en zet een potje neer waar iemand een euro in moet doen als zijn bureau een rotzooi is. Spullen die niet nodig zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering, doe je in opslag.

Een opgeruimde omgeving zorgt niet alleen voor rust, maar bevorderd ook de concentratie, en daarmee de productiviteit. Win-win toch?

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *