Bronafzuiging; de voor- en nadelen op een rij!

24 december 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Met bronafzuiging kun je voorkomen dat lasrook en andere storende of schadelijke dampen zich door een werkruimte verspreiden. Voor medewerkers is dit de meest veilige oplossing. Er zijn verschillende maatwerkoplossingen mogelijk wanneer het aankomt op bronafzuiging. Wij zetten de voor- en nadelen van bronafzuiging op een rijtje zodat je een geïnformeerde beslissing kunt nemen.

Verschillende mogelijkheden voor bronafzuiging

Een groot voordeel van bronafzuiging is dat het veel verschillende toepassingen kent. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voor slijpen het hele proces in een cabine met bronafzuiging te plaatsen. Afhankelijk van de werkzaamheden die in de werkruimte worden uitgevoerd, kan gekozen worden voor een afzuigwand of afzuigtafel. Eventueel in combinatie met afzuiging direct op het gereedschap.

Bij diverse productieprocessen waar rook, damp of stof vrijkomt is het verstandig om voor bronafzuiging te kiezen. Bronafzuiging bestaat uit lokale afzuiging in plaats van algemene afzuiging. In sommige gevallen is bronafzuiging zelfs verplicht, onder andere wanneer blijkt dat een bedrijf een maatregel moet toepassing omdat een emissie relevant is. In dit geval kan een handhaver bronafzuiging eisen.

Beste bescherming van medewerkers

Op kantoor wordt door veel werkgevers aandacht besteed aan goede luchtkwaliteit, dit is minstens zo belangrijk in de werkplaats waar veel schadelijke stoffen rond kunnen vliegen. Voor afzuiging lasrook biedt bronafzuiging de beste bescherming voor de medewerkers. Voordat het zich kan verspreiden wordt de rook direct afgezogen. Vrijwel alle lasrook kan onmiddellijk verdwijnen met bronafzuiging.

Laag energieverbruik

Er is relatief weinig afzuigcapaciteit nodig voor bronafzuiging. Hierdoor is bronafzuiging een verstandige keuze met het oog op energieverbruik en investering. Het lage energieverbruik maakt dit ook een duurzame oplossing.

Niet altijd realiseerbaar

Een nadeel van bronafzuiging is dat er ook veel situaties zijn waarin bronafzuiging niet realiseerbaar of niet praktisch is. Denk bijvoorbeeld aan grote werkplaatsen met wisselende werkplekken of tijdens het werken aan grote werkstukken. In dit geval biedt ruimte ventilatie een betere oplossing. Hierbij wordt de luchtinhoud van de werkplaats geventileerd om ervoor te zorgen dat de concentratie (las)rook onder de Mac-waarde blijft. Ook bij activiteiten met een incidenteel of kleinschalig karakter is bronafzuiging niet de beste oplossing.

Alleen emissies van grof stof

Wanneer er alleen emissies van grof stof plaatsvinden is bronafzuiging minder nodig. Het grove stof verspreid zich namelijk niet binnen het bedrijf, vanwege de grootte van de vrijgekomen deeltjes.

Welke afzuigoplossing het beste is hangt af van verschillende factoren zoals je situatie, wensen en budget.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *