Op zakenreis naar Portugal? 4 handige tips

16 juni 2021

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Nu de landsgrenzen na de coronapandemie langzamerhand steeds meer opengaan, wordt het ook weer tijd voor zakenreizen. Zo zijn Lissabon en Porto levendige bestemmingen voor een zakenreis. En met een paar dagen extra haal je het optimale uit jouw tripje naar het prachtige Portugal. Zakendoen in Portugal werkt nu eenmaal net even anders dan het zakendoen in Nederland. Je dient Portugezen op een andere manier te benaderen en ook het sluiten van deals gaat anders in zijn werk. Toch zijn er ook een paar dingen waar je tijdens het zakendoen rekening mee dient te houden. Wij geven je handige tips voor jouw zakenreis naar Portugal.

Zakenreis Portugal tip #1 – Begin formeel

Portugezen zijn over het algemeen informeel, maar zakelijk gezien zijn ze nog formeler dan in de VS. Je kunt het beste formeel beginnen om vervolgens steeds informeler met elkaar te praten naarmate de relatie zich ontwikkelt. Ga er ook niet vanuit dat Portugezen vloeiend Engels spreken. Kun je Spaans of zelfs Portugees? Dan heb je al een streepje voor! 

Zakenreis Portugal tip #2 – Wees niet te direct

Wees tijdens je zakenreis niet té Nederlands. En daarmee bedoelen we dat je niet al te direct moet zijn. Portugezen zijn nogal gereserveerd en vermijden het liefst iedere vorm van confrontatie. Houd hier rekening mee en wees geduldig. Daarnaast wordt beleefdheid heel belangrijk gevonden in Portugal. Dus val niet meteen met de deur in huis, maar begin eerst bijvoorbeeld over het weer of over voetbal.

Zakenreis Portugal tip #3 – Neem de regie

Portugezen houden van kletsen. Dat kan er soms toe leiden dat vergaderingen lang duren. Portugezen houden zich nu eenmaal minder goed aan een agenda of tijdschema dan Nederlanders. Neem de regie door agendapunten duidelijk af te sluiten, maar laat mensen wel voldoende vrij om iets te zeggen of inbreng te leveren.

Zakenreis Portugal tip #4 – Na je zakenreis

Tot slot is het absoluut geen verkeerd idee om een paar dagen extra aan je zakenreis vast te plakken. Tijdens een rondreis Portugal geniet je oneindig van de vele toeristische bezienswaardigheden. Proef bijvoorbeeld in Porto de bekende portwijn proeven, een van de grootste exportproducten van Portugal. Daarnaast kan de hoofdstad Portugal niet ontbreken in de lijst. In deze romantische stad bewonder je de karakteristieke gele trammetjes, authentieke straatjes, de klanken van fadomuziek, en kleurrijke azulejos (beschilderde tegels). Struin hier ook door de hippe uitgaanswijken en proef de Pastel de Nata. Ben je na je zakenreis toch iets meer aan rust toe? Bezoek dan de prachtige badplaatsen in natuurgebieden zoals de Algarve.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *