Mok bedrukken? Zo kies je de juiste methode

17 mei 2021

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Een mok bedrukken is handig als je jouw bedrijfsnaam wilt verspreiden, of leuk als persoonlijk cadeautje met jouw eigen tekst, logo of zelfs een mooi plaatje. Het bedrukken van een mok kan op verschillende manieren. Wij zetten de voor- en nadelen van vier veelgebruikte drukmethodes op een rijtje. Zo vind je gemakkelijk de techniek die bij jouw gewenste resultaat past.

Lasergravering: duurzaam een mok bedrukken

De duurzaamste drukmethode is misschien wel lasergravering. Het slijt niet of nauwelijks en is compleet krasvast. Behalve dat het uitzonderlijk lang meegaat, heeft deze techniek nog een ander groot voordeel: het is namelijk zeer gedetailleerd. Zo kun je jouw gekozen afbeelding tot in detail nauwkeurig overbrengen met een mooie, luxe uitstraling. Let wel op dat deze techniek alleen gebruikt kan worden op harde materialen zoals metaal, glas en RVS. Ook zijn afbeeldingen in kleur bij deze methode geen optie.

Een kleurrijke mok bedrukken met sublimatie

Wil je een mok bedrukken in full colour, dan is sublimatiedruk aan te raden. Alle kleurdetails worden hierbij prachtig overgebracht. De inkt wordt verhit en vergast, waarna het materiaal zich om de inkt heen sluit. Dit zorgt ervoor dat de opdruk net als bij lasergraveren geen krassen krijgt en niet meer los kan laten in bijvoorbeeld de vaatwasser. Het is mogelijk dat de afbeelding op de lange termijn gaat verkleuren: de kleuren worden dan lichter, zoals van zwart naar donkerbruin.

Tampondruk: voordelig een mok bedrukken

Maakt het jou minder uit hoe lang het beeld blijft zitten en wil je vooral zo goedkoop mogelijk je mok bedrukken? Tampondruk is een voordelige maar betrouwbare techniek, waarmee je bovendien in kleur en op ongelijke oppervlaktes kunt drukken. Voor glas is deze methode ongeschikt, maar heb je een mok van keramiek, dan kan hij alsnog rond de 100 keer in de vaatwasser voordat de afbeelding wegvaagt. Pas wel op als je opdruk smalle lijntjes bevat: deze worden sneller weggekrast.

Mok bedrukken met keramische transfer: de gulden middenweg

Als gulden middenweg kun je een mok bedrukken met keramische transfer. Dit is minder duur dan sublimatie, maar blijft veel langer zitten dan tampondruk en kan minstens 300 keer in de vaatwasser zonder beschadiging van de afbeelding. Een opdruk in kleur is mogelijk, maar niet in full colour: je kunt maximaal vijf kleuren gebruiken en deze kleuren zullen niet altijd precies de tint zijn die je in gedachten had.

Bestel voordelig bedrukte mokken en meer artikelen via Relatiegeschenken.nl.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *