Werken in Kroatië; 3 expat tips

22 januari 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Wil jij gaan wonen en werken in Kroatië? Of je nu echt gaat emigreren naar Kroatië of een (aantal) jaar wilt werken in dit land, er wacht je een groot avontuur. Door in het buitenland te wonen krijg je echt de mogelijkheid om een nieuwe omgeving te leren kennen, je doet unieke levenservaring op en het staat goed op je CV. Met behulp van een expert hebben wij 3 tips voor je met betrekking tot wonen en werken in Kroatië.

Werken in Kroatië tip #1 – Leer het land eerst kennen

Voordat je besluit om te emigreren naar Kroatië is het prettig als je het land goed kent. Hierdoor weet je welke regio’s of steden het best bij je passen en waar je zou willen werken. Tijdens een rondreis door Kroatië ontdek je een groot deel van het land. Of bezoek het land meerdere keren en kom erachter welke plek jouw thuis zou kunnen zijn. Ook maak je zo lokaal al een aantal vrienden, die je later misschien weer kunnen helpen bij het vinden van een woning.

Werken in Kroatië tip #2 – Leer de taal

Wil je optimaal genieten van je buitenlandse avontuur en echt contact te maken met de lokale inwoners? Dan is het belangrijk om Kroatisch te leren. Dit komt niet alleen van pas op het werk, maar ook bij het maken van vrienden, het doen van de boodschappen en andere dagelijkse dingen. De lokale bevolking ziet je sneller als één van hen als je de taal spreekt. Ook voor jezelf is het prettig om verstaanbaar te zijn en te horen wat er om je heen allemaal besproken wordt.

Werken in Kroatië tip #3 – Maak goede afspraken

Als je gaat werken als expat blijf je werken bij het bedrijf waar je in Nederland ook werkt, alleen voer je dit werk uit in Kroatië. Dit heeft verschillende voordelen. Zo ontvang je vaak een hoger salaris dan wanneer je lokaal werkt doordat je vaak je huidige salaris behoudt (of een hoger salaris ontvangt) en profiteert van verschillende extraatjes. Veel werkgevers vergoeden namelijk de reiskosten, verhuiskosten en soms zelfs de woning waar je verblijft tot een bepaald maximum. Maak vooraf goede afspraken en onderhandel met je werkgever om de beste voorwaarden te krijgen. 

Ga jij helemaal opnieuw beginnen en werken bij een lokaal bedrijf in Kroatië? Tenzij je de taal al vloeiend spreekt is het een aanrader om bij een internationaal georiënteerd bedrijf te solliciteren waar de voertaal Engels is. Vanaf 1 juli 2018 is het niet meer nodig om een werkvergunning in Kroatië aan te vragen. Als Nederlander mag je zonder visum of werkvergunning werken in een ander EU-land.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *