(Artikel gaat verder onder de advertentie)
Je bent een interessante vacature tegengekomen op een vacaturebank of LinkedIn en solliciteert hier met veel enthousiasme op. Yes! Een paar dagen later word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Nu begint het echte werk, want je moet je sollicitatiegesprek voorbereiden. Benieuwd hoe je dat nu het beste kunt doen en wat je zoal kunt verwachten? Wij leggen je in 4 stappen uit hoe je het best eje sollicitatie kunt voorbereiden.
Als het goed is, heb je een sollicitatie verstuurd met een goed CV en een sterke motivatiebrief. Als je echter veel aan het solliciteren bent en daarom dus veel brieven schrijft, zou het zo maar eens kunnen dat je niet precies meer weet wat je hebt geschreven voor deze specifieke sollicatie. Zorg er bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek dus voor dat je nog eens goed doorneemt wat je nu precies geschreven hebt. Zo sta je niet ineens met een mond vol tanden als er een vraag wordt gesteld over iets dat je zelf hebt geschreven.
(Bijna) niets is zo belangrijk als het kennen van het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Daarom is het van groot belang om bij de voorbereiding van je sollicitatie goed te weten bij wat voor bedrijf je precies solliciteert. Dat wil zeggen dat je bij de voorbereiding van je sollicitatie moet nagaan wat het bedrijf precies doet, maar ook wat hun visie en motto is en hoe de bedrijfscultuur overkomt. Kijk dus niet alleen op de website van het bedrijf, maar bezoek ook zeker hun socialmedia-kanalen en eventuele nieuwsberichten tijdens de voorbereiding van je sollicitatie!
Als je weet met wie je het sollicitatiegesprek hebt, is het voor de voorbereiding van je sollicitatie heel handig om alvast wat onderzoek naar je gesprekspartner te doen. Wie is hij/zij? Wat is zijn/haar functie? Check vooral ook even zijn of haar LinkedInprofiel, want misschien kom je wel zaken tegen die jullie gemeen hebben. En dat is dan altijd weer een mooie ijsbreker tijdens het gesprek!
Zorg dat je in de voorbereiding van je sollicitatiegesprek alvast een outfit uitkiest die past bij het bedrijf waar je gaat solliciteren. Kijk bijvoorbeeld naar foto’s op de website en social media om te bepalen wat werknemers normaal gesproken dragen. Zo weet je of je voor formeel of informeel moet gaan. Twijfel je en kom je er op basis van foto’s niet helemaal aan uit? Ga dan liever voor formeel dan informeel, dat maakt altijd een betere indruk.
Nog een kleine bonustip: zorg er op de dag van de sollicitatie voor dat je ruim op tijd van huis gaat en je rekening houdt met tegenslagen in het verkeer. Een eerste indruk is blijvend, en je wilt niet dat ‘kwam te laat’ aan je blijft plakken. Succes met je sollicitatie en alvast veel plezier bij je nieuwe baan!