(Artikel gaat verder onder de advertentie)
Als ondernemer wil je natuurlijk voorkomen dat je geld laat liggen. Kijk daarom naar kosten die zakelijk aftrekbaar zijn. Het voordeel van een eigen onderneming is dat je bepaalde kosten kunt opgeven aan de belastingdienst, wat betekent dat je veel producten en diensten tegen een lager tarief kunt kopen of gebruiken. Aantrekkelijk dus! Een aantal ondernemers rijdt in een auto van de zaak. Maar het kan ook zijn dat je in een privéauto rijdt en daarmee ook kilometers voor je onderneming maakt. In dit artikel leggen we je uit of het onderhoud van je privéauto wel of niet fiscaal aftrekbaar is.
Er gelden andere fiscale regels voor privéauto’s en bedrijfsauto’s. Het is daarom belangrijk dat je weet of jouw auto een privéauto is of een auto van de zaak. Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan mag je ervoor kiezen om jouw auto privé te houden. Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé? Dan heb je voor de inkomstenbelasting verplicht een auto van de zaak.
Als je jouw privéauto af en toe ook zakelijk gebruikt, dan zijn een aantal van deze kosten zeker aftrekbaar. Voor het gebruik van je privéauto voor zakelijke doeleinden mag je in ieder geval al 0,19 cent per kilometer opgeven aan de belastingdienst. Ook mag je de btw op onder andere parkeerkosten, autobanden, auto onderhoud (aan bijvoorbeeld je auto accu) en brandstof opgeven aan de belastingdienst. Dit kun je op twee manieren doen.
Je kunt ervoor kiezen om alle btw te verrekenen. De belastingdienst past dan een correctie toe van 1,5% van de cataloguswaarde van de auto wegens het privégebruik. Deze correctie moet je zelf uitvoeren. Dat betekent dat alle btw afgetrokken kan worden. Als je bij de aanschaf van jouw privéauto al btw afgetrokken hebt, dan geldt de eerste vijf jaar dat je de auto bezit 2,7% van de cataloguswaarde van de auto.
Het kan ook gunstiger zijn om de btw te verrekenen op basis van een percentage van privé- en zakelijk gereden kilometers. Hierbij is het wel belangrijk dat je een zakelijke kilometerregistratie bijhoudt. Aan het einde van het jaar kun je dan bepalen wat de verhouding was tussen zakelijk en privé gereden kilometers met behulp van de begin- en eindstand van de kilometerteller. Kies je hiervoor, dan zijn de kosten voor brandstof, onderhoud en parkeren echter niet zakelijk aftrekbaar. Dit komt omdat de auto in dit geval het kenmerk “privébezit” heeft.
Voor beide manieren heb je dus wel een overzicht nodig van de betaalde btw op de autokosten, zoals brandstof en onderhoud. Het kan handig zijn om een tankkaart te gebruiken voor de brandstof- en parkeerkosten, zodat je een maandelijkse factuur krijgt waarop alle kosten zijn gespecificeerd. Het is belangrijk om alle kosten gedurende het jaar goed bij te houden. Als je de btw verrekent op basis van percentages, dan moet je ook de gereden kilometers nauwkeurig bijhouden.