Is een bedrijfsfeest aftrekbaar?

4 november 2020

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Als onderneming kun je gebruik maken van bepaalde aftrekposten. Het voordeel hiervan is dat je bepaalde kosten kunt aangeven bij de Belastingdienst, zodat je deze producten en diensten tegen een lager tarief kunt aanschaffen of (een gedeelte van) de BTW hiervan kunt terugvragen. Deze zaken zijn wat we noemen aftrekbaar. Zeker in deze onzekere tijden is het belangrijk om op de kleintjes te letten, en dus wil je geen geld mislopen op zaken die aftrekbaar zijn. Heb je nou binnenkort een bedrijfsfeest gepland en wil je weten of dit bedrijfsfeest aftrekbaar is? Lees dan vooral even verder, want we leggen het je in dit blog haarfijn uit.

Personeelsfeest aftrekbaar

Er zijn verschillende soorten bedrijfsfeesten, laten we daarom beginnen met de aftrekbaarheid van een personeelsfeest. In principe is een personeelsfeest aftrekbaar, zolang er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet het personeelsfeest voor minstens 75% van je werknemers openstaan en moeten ook de partners of kinderen van de werknemers welkom zijn. Daarnaast is het goed om er rekening mee te houden dat de BTW van kosten voor een personeelsfeest aftrekbaar is, mits de kosten hiervan per werknemer niet meer dan € 227,- per jaar bedragen.

Eten en drinken op bedrijfsfeesten aftrekbaar

In principe zijn personeelsfeesten dus aftrekbaar. Maar stel nou dat je lekker wilt uitpakken voor je personeelsfeest en jullie daarom lekker eten en een goede gin bestellen: is dat dan aftrekbaar? Ook hier is het antwoord in principe weer ‘ja’, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Het eten en drinken mag dan namelijk niet in een horecagelegenheid worden geserveerd en ook niet door een cateraar worden verzorgd in een ruimte die speciaal daarvoor is ingericht. Als dit beide niet het geval is, dan kun je beperkt btw aftrekken voor je personeelsfeest en het eten en drinken hierbij ook.

Bedrijfsfeest aftrekbaar

Stel dat je een grote mijlpaal hebt bereikt met jouw onderneming, zoals een jubileum. Dan kan het zijn dat je graag een bedrijfsfeest wil geven waarbij je klanten en andere zakenrelaties uitnodigt om dit met je te komen vieren. Is zo’n bedrijfsfeest aftrekbaar? Ja, zolang je het zakelijke karakter van deze viering kunt aantonen. Als jouw gastenlijst voor dit bedrijfsfeest bestaat uit jouw zakelijke netwerk, dan kun je de kosten voor dit bedrijfsfeest inderdaad aftrekken. Het is wel belangrijk dat de Belastingdienst het zakelijke karakter van dit bedrijfsfeest kan controleren, dus het is goed om bijvoorbeeld je gastenlijst te bewaren. Zo kun je jezelf ervan verzekeren dat je bedrijfsfeest aftrekbaar is!

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *