MKB-vrijstelling: lastenverlichting voor een beter bedrijfsresultaat?

8 november 2022

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Als ondernemer is het bedrijfsresultaat heilig en je werkt dan ook het hele jaar hard om ervoor te zorgen dat er naar een duurzaam bedrijfsresultaat toe wordt gewerkt en er onder aan de streep zoveel mogelijk over blijft. In Nederland betalen we belasting over het inkomen en ook voor bedrijven wordt er verwacht dat er over gemaakte winsten belasting betaald wordt. 

Om ervoor te zorgen dat dit geen demotiverende werking heeft en ondernemers niet disproportioneel belast worden, is er voor ondernemers van het midden- en kleinbedrijf een regeling in het leven geroepen die de belasting op de winst verlicht met maar liefst 14%. Deze regeling is een welkome verlichting van de lasten voor veel vooral kleinere bedrijven en wordt naar gerefereerd als de MKB winstvrijstelling. In dit artikel vertellen we je meer over hoe deze regeling precies werkt. 

MKB-vrijstelling is geen keuze

De MKB-winstvrijstelling is een volledig geautomatiseerd proces waar je als ondernemer recht op hebt. Dit proces is niet beperkt per ondernemer en je kan dan ook met meerdere bedrijven aanspraak maken op de regeling. De regeling is echter geen keuze en wordt op ieder bedrijf dat binnen de gestelde norm valt toegepast. 

Het aanvragen van de regeling is dan ook niet nodig en ook de berekening van de vrijstelling wordt door de belasting gedaan op basis van de opgegeven financiën en het bedrijfsresultaat. Voordat de vrijstelling berekend wordt zijn er een aantal posten die van de winst afgetrokken dienen te worden, zoals onder andere de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Zwaarder belast wanneer er geen winst wordt geboekt

Zoals eerder vermeld is de MKB-vrijstelling geen optionele regeling en het is dan ook goed om erbij stil te staan wat de toepassing van deze regeling betekent voor jouw bedrijf. Indien een bedrijf namelijk geen winst maakt wordt de regeling alsnog toegepast, wat helaas kan leiden tot een zwaardere belasting voor MKB die geen winst geboekt hebben. 

Het is dan ook belangrijk om samen met de boekhouder in dit soort situaties goed te bedenken wanneer je bepaalde kosten wil maken en afschrijven op de balans, om ervoor te zorgen dat je zwarte cijfers over het belastingjaar kan schrijven. De belastingdienst werkt aan een verandering van het schijven systeem en de verwachting, is dat in 2023 er met twee schijven wordt gewerkt, waarbij het hoogste tarief vanaf een winst van € 69.398 is. De MKB-vrijstelling geldt dan ook alleen voor bedrijven die onder dit bedrag uitkomen.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *