Lekkage binnen je bedrijf opsporen? Zo doe je dat!

15 januari 2018

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Lekkages in huis of op je werk zijn erg vervelend en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Je wilt het zo snel mogelijk opgelost hebben. Zie je het behang verkleuren of water op de grond ontstaan waar het niet hoort? Ga dan zo snel mogelijk op zoek naar de bron van de lekkage. Hoe je dat precies doet? Je leest het hieronder.

Gebruik je zintuigen

Je zintuigen zijn erg belangrijk. Je kunt ze met alles gebruiken; eten, drinken en het opsporen van lekkage in het bedrijf. Vloeistoflekken kun je vaak zien. Een vochtplek op de vloer of op de muur, betekent dat er ergens vloeistoflekkage is.

Ook door middel van reuk is bepaalde lekkage op te sporen. Normaliter is gas geurloos, bijvoorbeeld ‘methaan’. In Nederland is hier een geur aan toegevoegd, zodat je lekkage sneller ruikt. Minder gevaarlijk dus. Met gaslekken moet je altijd erg voorzichtig zijn, bij sommige gassen is er namelijk kans op explosiegevaar.

Ook is een lekkage soms te horen. Een sissend of druppelend geluid kan erop wijzen dat er een lekkage is. Het is verstandig om te achterhalen of het geluid dat je hoort logisch is of niet. Het geluid van een lekkage kan erg vervelend zijn, het is niet voor niets dat het geluid van een druppel op de grond kan worden gebruikt als martelwerktuig.

Vraag een professional

Voor alle lekkages geldt dat het veiliger is de lekkage door een professional met een speciaal apparaat op te laten sporen. Er zijn apparaten speciaal gemaakt om deeltjes te detecteren die vrijkomen bij een gaslek. Ook is lang niet elke lekkage zichtbaar voor de zintuigen. Het kan nog in een leiding zitten, waardoor je het niet direct merkt. Je kunt vervolgens zelf apparatuur laten plaatsen in het pand, zoals een drukverschilopmeter, zodat temperatuur automatisch wordt gecorrigeerd en je tevens nauwkeurige meetwaarden krijgt.

Draag zorg voor de veiligheid van jezelf en collega’s en plaats de juiste tools om de lekkage op de juiste manier, zonder gevaar, op te sporen.

Hang melders op

Veiligheid op kantoor gaat boven alles. Het wordt vaak onderschat met de gedachte dat de kans klein is dat er ooit écht iets zal gebeuren. Soms is het verstandig om voor de veiligheid ook melders in het kantoor op te hangen. Koolmonoxide is een gas die je niet ruikt, maar erg gevaarlijk is. Het wordt ook wel gezien als een sluipmoordenaar. Als je niet op tijd doorhebt dat koolmonoxide vrijkomt in de ruimte waarin je je bevindt, kun je er erg ziek van worden en er zelfs aan overlijden.

Wanneer je lekkage binnen je bedrijf wilt opsporen, is veiligheid het meest belangrijk. Gebruik je eigen zintuigen voor de eerste stap, maar neem een professional in de arm om probleem te laten verhelpen. Zo voorkom je onnodige gevaarlijke situaties.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *