5 Redenen waarom een ondernemersplan zo belangrijk is

10 februari 2022

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Ieder zichzelf respecterend bedrijf werkt met een ondernemersplan. Hierin staan alle belangrijke zaken rondom een onderneming, zoals de bedrijfsvisie, doelstelling en positie op de markt beschreven. Ook als je een onderneming bent gestart zonder een bedrijfsplan, loont het om dit alsnog te schrijven. Nog niet overtuigd? Wij geven je 5 redenen waarom een ondernemersplan zo belangrijk is!

1. Een ondernemersplan biedt houvast

Misschien heb je een vliegende start gemaakt als ondernemer en veroverde je de markt met jouw product. Helaas zal niet altijd alles komen aanvliegen. Je kunt maar beter voorbereid zijn op moeilijkere tijden. Het is dan belangrijk te weten waar jouw bedrijf voor staat. Wat zijn de belangrijkste waarden? Welke doelen wilde je realiseren toen je begon? Een ondernemersplan biedt houvast in minder succesvolle tijden. Je kunt ernaar teruggrijpen als er vragen opkomen of bij het uitdenken van nieuwe strategieën.

2. Het ondernemersplan is een web van informatie

In een ondernemersplan staan, naast alle ins and outs over je bedrijf, ook plannen opgesteld voor de lange termijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een marketingplan en financieel plan. Het handige van een ondernemingsplan, is dat alle belangrijke zaken naast elkaar te vinden zijn. Zo hangt jouw marketingplan af van het marktonderzoek dat je deed en kun je de haalbaarheid van je plannen toetsen aan je financiële positie.

3. Je hebt een ondernemingsplan nodig om geld te lenen

De kans is groot dat je jouw onderneming niet geheel uit eigen middelen kunt financieren. Je hebt bijvoorbeeld geld nodig voor het aanleggen van een voorraad of het huren van een bedrijfspand. Hiervoor kun je een lening bij de bank afsluiten of particuliere investeerders zoeken. Beiden zullen vragen naar je ondernemingsplan. Voor banken en investeerders is dit een belangrijke factor om de kansen van jouw bedrijf in te schatten.

4. Een ondernemingsplan legt kansen bloot

Een ondernemingsplan vertelt je niet alleen waar je nu staat; het kan zomaar voorkomen dat je tijdens jouw marktonderzoek het zogenoemde ‘gat in de markt’ vindt! Door de problemen van jouw potentiële kopers of doelgroep naast het actuele aanbod te leggen, kun je zien welke oplossingen de concurrentie nog niet biedt. Wees niet bang om te innoveren en jouw aanbod hierop aan te passen!

5. Een goed ondernemingsplan is onbetaalbaar

De waarde van een ondernemingsplan wordt nogal eens onderschat. Wie voldoende aandacht besteedt aan het opstellen van een plan, zal hiervan profiteren! Een goed ondernemingsplan betaalt zich op termijn terug in een grotere naamsbekendheidomzet en levensvatbaarheid van je bedrijf. Heb jij nog geen businessplan of wil je jouw huidige plan verbeteren? Met dit ondernemingsplan template weet je zeker dat je goed zit.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *