Hoe vind je een betrouwbare makelaar? 3 tips

5 juli 2018

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Makelaars behoren niet tot de beroepsgroep die mensen over het algemeen het meest vertrouwen. Dit terwijl mensen een makelaar wel een van de grootste uitgaven van hun leven toe moeten vertrouwen. Er veel makelaars te vinden, maar zijn ze ook te vertrouwen? Om de zoektocht wat gemakkelijker te maken vind je in dit artikel tips om een betrouwbare makelaar te vinden.

1. Wees kritisch

Om uiteindelijk de keuze te kunnen maken voor een makelaar is het belangrijk dat je een kritische houding aanneemt. Ga je een woning huren, dan start je vanuit een andere basis dan wanneer je een aankoopmakelaar voor een kantoorpand zoekt. De insteek is wel hetzelfde: je moet van te voren bedenken wat de toegevoegde waarde van een makelaar voor jou is. Vraag jezelf af wat de makelaar voor jou kan doen wat je niet zelf kan of wil doen. Door kritisch te kijken naar de makelaar kun je het aanbod uitdunnen. Verdiept de makelaar zich voldoende in jouw wensen? Hoeveel ervaring heeft de makelaar? En ook belangrijk: is er een persoonlijke klik?

2.  Kijk of kosten bespreekbaar zijn

De financiën zijn in elke situatie waarbij een makelaar betrokken is een belangrijk onderdeel. Het is heel goed om je te bedenken dat de vergoeding van makelaars niet wettelijk is vastgelegd. Zeker wanneer het gaat om een koophuis of om het kopen van een bedrijfspand is dit interessant. De meeste makelaars hanteren een bepaald percentage van de koopprijs, wat vaak exclusief 21% btw is. Dit percentage is dus onderhandelbaar. Je wilt ook altijd zeker weten dat je betaalt voor daadwerkelijk geleverde diensten. Daarnaast wil je achteraf betalen om goed in te kunnen schatten of de geleverde diensten en het gevraagde bedrag overeen komen. Ga dus voor een makelaar de hiermee instemt en die hier transparant in is.

3. Beoordeel de betrokkenheid

Het aantal makelaars is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat betekent dat de keuze moeilijker wordt, maar aan de andere kant moeten makelaars ook meer hun best doen voor jou als klant. Betrokkenheid van de makelaar bij het proces is erg belangrijk. Ga na of er een klik is tussen jou en de makelaar en of de makelaar eerlijk en oprecht adviseert. Bespreek van te voren wat jullie doen wanneer tijdens het proces blijkt dat het toch niet goed loopt.

Door deze tips constant in je achterhoofd te houden bij het kiezen van een makelaar zal je eerder de juiste keuze maken. Succes!

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *