(Artikel gaat verder onder de advertentie)
Het voorfinancieren van facturen kan veel nieuwe mogelijkheden creëren voor ondernemers. In de meeste gevallen wordt er vaak gekeken naar de voordelen van voorfinanciering, de kansen die deze voordelen met zich meenemen worden vaak minder duidelijk uitgelicht. Het zal je wellicht ook verbazen wat voor mooie kansen het met zich meebrengt, zoals sneller je geld ontvangen.
Stel je bent recent begonnen met jouw onderneming. Je hebt een paar goed afgeronde opdrachten achter je naam staan en een partij benaderd je om een opdracht uit te voeren die aanzienlijk groter is dan de voorgaande opdrachten. Je bent er van verzekerd dat je ook van deze opdracht een succes kan maken. De keerzijde is dat je voor deze opdracht een aantal aanzienlijke investeringen moet doen. Je staat hiermee op een kruispunt in het ondernemerschap. Je kan kiezen voor een traditionele lening bij de bank of bijvoorbeeld een rekening-courant, zodat je tot een zekere hoogte een tijd in het rood kan staan. Het voordeel hiervan is dat de kosten over het algemeen laag zijn. Het nadeel is dat je hier gelijk voor een langere periode aan vastzit en dat je een bedrag verschuldigd bent. Een andere optie is het voorfinancieren van jouw facturen. In deze optie haal je de betaling van andere debiteuren dichterbij, zodat je nu de investeringen kan doen voor de grotere opdrachten. Het voordeel hiervan is dat je geen bedrag verschuldigd bent, aangezien de factoringmaatschappij de facturen int bij jouw debiteur. Het nadeel is dat de kosten hoger zullen uitvallen dan bij een traditionele lening. Hier krijg je wel gelijk een stukje zekerheid en gemak voor terug.
Een andere mogelijkheid die ondernemers vaak zien in het voorfinancieren is het uitbetalen van werknemers met behulp van factoring. Neem het voorbeeld van een creatief bureau die een mooie opdracht binnensleept voor een groter bedrijf met een betalingstermijn van 60 dagen. In dit geval kan het zijn dat het creatieve bureau gebruik maakt van freelancers voor de oplevering van de opdracht. Deze freelancers verwachten binnen 14 dagen hun facturen betaald te krijgen. Zelfs als je het voor elkaar krijgt de zzp’er na 30 dagen terug te betalen, zit je nog steeds met een ‘’gat’’ van 30 dagen. In sommige gevallen zelfs langer aangezien je freelancers moet betalen voordat je het project hebt afgerond en dus de factuur kan versturen. Deze organisaties zien het voordeel in voorfinanciering, door deze betalingen dichterbij te halen. Om deze kosten niet uit eigen buffer te hoeven voorschieten.
Een voordeel dat de meeste ondernemers vaak over het hoofd zien is het verzekeren van facturen. Bij de meeste factoringbedrijven zijn jouw facturen automatisch verzekerd tegen het faillissementsrisico van jouw debiteuren. Dit geeft een aantal mogelijkheden.
Voordat je in zee gaat met jouw debiteur kan je aan de voorfinancieringsmaatschappij vragen of hij een factuur voor die debiteur kan voorfinancieren. Wanneer jouw factoraar de factuur overneemt is deze factuur verzekerd. Hiermee ben je ook gelijk bewust van het feit dat de partij waar je voor gaat werken er goed voor staat. Dit is handige informatie wanneer je besluit een langdurig project aan te gaan.
Aan de andere kant, wanneer de debiteur niet wordt goedgekeurd beschik je vroegtijdig over de mogelijkheid om van de opdracht af te zien. Wanneer een debiteur wordt afgekeurd door een verzekeraar hoeft dit niet direct te zeggen dat de partij op de afgrond staat. Maar de informatie dat de partij wel of niet wordt goedgekeurd door een kredietverzekeraar geeft wel de mogelijkheid om afgewogen beslissingen te maken.
Lees ook: 3 belangrijke redenen om gebruik te maken van factoring