Zo kies je de juiste lichtstraat

29 juni 2023

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Het toevoegen van een lichtstraat aan het bedrijfspand kan een geweldige manier zijn om natuurlijk licht binnen te laten en een gevoel van ruimte en openheid te creëren. Een op maat gemaakte lichtstraat biedt de mogelijkheid om je eigen unieke ontwerp te realiseren en tegelijkertijd te voldoen aan jouw specifieke behoeften en esthetische voorkeuren. Maar hoe kies je dan voor een goede lichtstraat op maat? In dit blogbericht delen we een praktische gids om je te helpen bij het kiezen van de perfecte op maat gemaakte lichtstraat voor jouw pand.

Bepaal je doelen en behoeften

Voordat je begint met het kiezen van een op maat gemaakte lichtstraat, is het belangrijk om je doelen en behoeften te bepalen. Stel jezelf de volgende vragen: Waar wil je de lichtstraat plaatsen? Wil je meer natuurlijk licht in een specifieke ruimte? Heb je behoefte aan extra ventilatie? Wil je een panoramisch uitzicht creëren? Door je doelen en behoeften duidelijk te identificeren, kun je gerichter zoeken naar een op maat gemaakte lichtstraat die aan al je wensen voldoet en ben je sneller voorzien van een goede oplossing voor jouw pand.

Kies het juiste materiaal

Op maat gemaakte lichtstraten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals aluminium, hout en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Aluminium lichtstraten zijn duurzaam, onderhoudsarm en bieden uitstekende isolatie. Houten lichtstraten voegen een warme uitstraling toe en passen goed bij traditionele architectuur. Kunststof lichtstraten zijn betaalbaar en bieden goede isolatie. Kies een materiaal dat past bij de stijl van het pand, onderhoudsbehoeften en energie-efficiëntievereisten.

Overweeg het ontwerp

Het ontwerp van je op maat gemaakte lichtstraat moet harmoniëren met de architectuur van je pand. Denk na over de vorm, grootte en positie van de lichtstraat. Wil je een rechthoekige, vierkante of asymmetrische vorm? Zo kan je bijvoorbeeld voor een lessenaarsdak lichtstraat kiezen. Moet de lichtstraat over de gehele lengte van een kamer worden geplaatst of wil je liever een compactere variant? Houd ook rekening met de positie ten opzichte van de zon om het beste gebruik van natuurlijk licht te maken.

Veiligheid en isolatie

Veiligheid en isolatie zijn belangrijke aspecten bij het kiezen van een op maat gemaakte lichtstraat. Zorg ervoor dat de lichtstraat voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en voorzien is van veiligheidsglas. Daarnaast moet de lichtstraat goede isolatiewaarden hebben om warmteverlies te minimaliseren en energie-efficiëntie te bevorderen. Let op het U-waarde en het gebruik van thermische materialen die de warmte buiten houden in de zomermaanden. Je voorkomt tevens dat de warmte die je in de wintermaanden stookt, kan ontsnappen via de lichtstraat.

Ventilatie en zonwering

Een goede lichtstraat op maat moet ook voorzien zijn van ventilatiemogelijkheden. Overweeg opties zoals openslaande ramen of ventilatieroosters om frisse lucht binnen te laten en een goede luchtcirculatie te bevorderen. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over zonwering. Zonweringssystemen zoals screens of elektrische zonneschermen kunnen helpen bij het reguleren van de hoeveelheid zonlicht en warmte die binnenkomt, waardoor je het comfortniveau in de ruimte kunt controleren. Kortom, geef je bedrijfspand een verfrissende look!

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *