(Artikel gaat verder onder de advertentie)
Bij topmanagers en bestuurders is het vaak zo dat 60 – 80% van de salaris verbonden is met hun prestaties. Vandaar dat het ook niet gek is dat zij een flinke bonus ontvangen als ze goede resultaten behalen. Ook hebben bonussen negatieve kanten. Mensen focussen zich alleen maar op hun salaris en bonus waardoor ze financieel risicovolle besluiten nemen om hun bonus te behalen. Er wordt dus niet nagedacht over de toekomst op lange termijn. Mede hierdoor ontstond er in 2008 een wereldwijde economische crisis waar veel medewerkers slachtoffer van werden. Dit zorgde voor veel kritiek en er werd zelfs gepleit voor het afschaffen van de bonuscultuur. Toch, zijn er situaties waar bonussen wel van belang kunnen zijn. Benieuwd naar de effecten? Lees snel verder.
Door bonussen te koppelen aan targets, gaan medewerkers prestatiegericht werken. Vaak behalen ze op deze manier sneller hun doel of krijgen ze meer motivatie om het doel te bereiken. Als bedrijf kun je kiezen voor individuele bonussen en team bonussen. Voor creëren van de beste werkzaamheden binnen je bedrijf zijn team bonussen het efficiënts. Deze methode voorkomt een negatieve werksfeer en slechte interne communicatie dat op langer termijn ten koste gaat van de prestaties van de medewerkers en het bedrijfsresultaat. Hieronder worden de twee negatieve effecten kort uitgelegd.
Op de werkvloer is de kans groot dat er een strijd ontstaat als er met individuele bonussen wordt gewerkt. Ze werken voor zichzelf, zijn sneller jaloers, misgunnen elkaar bepaalde werkzaamheden dat leidt tot een slechte werkomgeving.
Overleggen, feedback geven en informatie delen is essentieel voor een bedrijfsorganisatie. Door goede interne communicatie zorg je ervoor dat iedereen op één lijn zit en zich sterk kan vertegenwoordigen naar de buitenwereld. Ook de merkwaarden en waar het bedrijf voor staat komen hier in terug. Door gebruik te maken van team bonussen, wordt deze band versterkt: samen 1 doel behalen door samen te werken. Dit doel kan nooit behaald worden als er met individuele bonussen wordt gewerkt omdat medewerkers sneller geneigd zijn belangrijke bedrijfsinformatie achter te houden om te voorkomen dat ze de bonus mislopen.
Het inzetten van team bonussen kan ook een negatief effect hebben. Vooral als er wordt gevraagd om een creatieve mindset. Onbewust wordt er een soort “tunnel” gecreëerd bij de medewerkers die zich alleen maar focussen op een korte termijn target. Ze vergeten hierdoor creatief en helder te denken. Misschien wel het belangrijkste: het maken van beslissingen die gefocust zijn op lange termijn. Verder kunnen de werkzaamheden eentonig worden doordat ze zich alleen de focus op de bonus. Dit zorgt ervoor dat je werkplezier wordt ontnomen omdat je de creativiteit links laat liggen. Als laatste kan een te hoge werkdruk zorgen voor een burn-out.
Volgens professor Beater blijkt uit onderzoek dat erkenning in werkzaamheden meer waard is dan bonussen in geld en zelfs efficiënter werkt. Ook waardering, verantwoordelijkheden, uitdagende werkzaamheden en doorgroeimogelijkheden zorgen ervoor dat de werkzaamheden met positieve motivaties uitgevoerd worden.
Ben jij nu anders gaan denken over het werken met bonussen na het lezen van dit artikel? Laat het mij weten door een comment hieronder te plaatsen en vergeet het bericht niet te delen op social media.