Het leveren van producten met gekoeld transport

20 oktober 2022

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Gekoeld transport wordt tegenwoordig ook wel geconditioneerd transport genoemd. Wanneer er bederfelijke producten vervoerd moeten worden is het belangrijk dat deze in een constante temperatuur blijven zodat deze niet vergaan. Daarnaast kan het gekoeld transport worden gecontroleerd. Niet alleen de temperatuur maar ook de luchtvochtigheid kan een grote rol spelen bij het goed houden van deze producten. Tevens is niet alleen de omgeving waar het product zich in bevindt belangrijk om te blijven reguleren zodat de kwaliteit wordt behouden, maar ook de verpakking kan hier veel invloed op hebben. 

Er zijn veel transportbedrijven die gespecialiseerd zijn in gekoeld transport zodat jij je daar geen zorgen over hoeft te maken. Wanneer er voedsel geleverd moet worden aan een supermarkt of aan een restaurant is het belangrijk dat dit onder die bepaalde temperatuur regelingen vervoerd wordt met gekoeld transport zodat het product optimaal gebruikt kan worden en het voedsel langer houdbaar is.

De type voertuigen bij gekoeld transport

Er zijn een aantal type voertuigen die kunnen worden ingezet als er producten moeten worden vervoerd in specifieke atmosferen die gekoeld transport ondersteunen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een isotherm voertuig. Deze heeft een dak, muren, deuren en isolerende ondergrond. Hierbij wordt de temperatuur die in het voertuig is, goed onderhouden. In een gekoeld voertuig is er een koude bron aanwezig die de ruimte koel houdt. De temperatuur wordt geregeld tot en met twintig graden Celsius. Daarnaast is er nog een calorisch voertuig, hierbij is er in plaats van een koude bron, een warmtebron aanwezig. Deze zorgt ervoor dat de temperatuur in de ruimte constant blijft en niet onder de twaalf graden terecht komt. 

Dit type transport wordt voornamelijk gebruikt in een aantal specifieke sectoren. Mensen denken vaak als eerste aan voeding. Maar ook chemie, farmacie, cosmetica en landbouw maken hier veel gebruik van om producten te vervoeren.

Waar moet rekening mee gehouden worden?

Als het gaat om gekoeld transport kan er verschil zijn in de manier waarop het vervoerd mag worden. Er zitten strikte hygiëneregels verbonden aan hoe lang iets buiten een koeling mag zijn. Wanneer bepaald voedsel te lang in een warmere omgeving is, ontstaan er sneller micro-organismen waar mensen ziek van zouden kunnen worden. Vaak is dit binnen een dag al aantoonbaar veel. Er zijn een aantal producten die ongekoeld vervoert mogen worden, sommige producten hebben een harde korst waardoor ze minder gevoelig zijn voor bederf. Hier is dus wat meer mee mogelijk dan zachte voedselsoorten. Naast het uitkiezen van een bedrijf die kan vervoeren, is het ook belangrijk om te kijken of de chauffeurs kennis en/of ervaring hebben.

Het hebben van veel verschillende leveranciers

Als je een klein restaurantje hebt, is het vaker zo dat je enkele leveranciers hebt of soms zelfs één. Meestal heb je voor de verschillende producten een aparte leverancier; niet alle producten hoeven immers vervoerd te worden met gekoeld transport. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld brood en gebak, vlees en groenten. Wanneer je wat groter bent kun je het je vaak meer veroorloven om verschillende leveranciers te hebben binnen de groentes. Je kunt ook per seizoen kijken wie de beste producten kan leveren, zodat je kwaliteit altijd goed en op orde blijft.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *