(Artikel gaat verder onder de advertentie)
De fossiele brandstoffen raken op en we krijgen steeds meer te kampen met milieuproblemen. Vandaar dat het belangrijk is dat we als bedrijven duurzaam ondernemen. In het verleden was duurzaam ondernemen vaak een fikse investering, maar dat is tegenwoordig allang niet meer. Men kan namelijk al beleggen vanaf tweehonderdvijftig euro in zonneprojecten. Daarbij komt ook nog eens een jaarlijks rendement van 4% dat op kan lopen tot 6%. Een stuk hoger dan een spaarrekening van de bank. Ook is een deel van je investering fiscaal aftrekbaar. De volgende drie mogelijkheden zijn er als je wilt investeren in zonne-energie.
Een zonnepaneel kopen kan vanaf 1 stuk. Echter wordt het aangeraden om vanaf zes stuks te kopen omdat het anders relatief duur uitvalt. Als je twaalf zonnepanelen koopt, kost dit gemiddeld 4000 euro die je na zeven jaar hebt terugverdiend. Om bedrijven tegemoet te komen, zijn er verschillende aftrekposten: de SDE+, energie-investeringsaftrek, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en btw-aftrek om de investering tegemoet te komen. Als jij in aanmerking komt voor de SDE+ regeling dan vergoedt de overheid het verschil van de grijze en groene stroom. Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen bij de aanschaf van zonnepanelen? Bekijk de afbeelding hieronder. Eén van de nadelen die hier wordt benoemd is dat zonnepanelen niet geschikt zijn voor ieder dak. Daarom kun je er ook voor kiezen om te investeren in zonneprojecten als ondernemer.
Heeft u een groot oppervlakte dak (vanaf 20.000m2)? Dan kunt u ervoor kiezen om een deel van uw groene energie ter beschikking te stellen voor inwoners met dezelfde postcode. Voor het ter beschikking stellen van jouw dak, ontvang je een vaste jaarlijkse vergoeding voor een periode van tien jaar tot achttien jaar.
Een andere mogelijkheid is om te beleggen in een zonneproject. Let er wel op dat je dezelfde energieleverancier hebt als het zonnepark. Anders kun je geen duurzame energie ontvangen in het bedrijfspand. Voor tweehonderdvijftig euro inleg kun je al meedoen. Verder scheelt het je ook veel in onderhoudskosten en installatiekosten omdat dit gemeenschappelijk gedeeld kan worden. Daarbij komt dat je niet aansprakelijk bent voor de risico’s. Als je ervoor kiest om te beleggen in een zonneproject zijn er twee mogelijkheden:
Als ondernemer ben je lid van een coöperatie dat binnen het postcodegebied zit. Hierdoor val je in de postcoderoosregeling. Je hebt dan recht op energiebelasting voordelen, dat gunstiger is voor het kostenplaatje. Meestal duurt een zonneproject vijftienjaar waarbij je jaarlijks een rendement ontvangt.
Dit betekent dat je gevestigd bent bij een coöperatie dat buiten je postcodegebied ligt. De postcoderoosregeling vervalt hier en je hebt geen recht op energiebelasting voordeel. Als je pand een groot oppervlakte heeft, dan is het meer gunstig om na te denken om zonnepanelen aan te schaffen.
Vind je dit een nuttig artikel? Deel je mening hieronder en vergeet het niet te delen op social media!