4 voordelen bij het zijn van een freelancer

9 oktober 2017

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

Freelancers, ook wel zelfstandige ondernemers genoemd, worden steeds populairder. De afgelopen jaren is er een extreme groei in freelancers. Dit komt onder andere doordat veel medewerkers werden ontslagen en vervolgens zelfstandig zijn verder gegaan. Ook dit jaar is het aantal weer met bijna 2% gegroeid waardoor de teller nu staat op meer dan 1,7 miljoen freelancers in Nederland. Maar waarom zou je als freelancer aan de slag gaan? Nou om de volgende vier voordelen!

1. Bijna geen startkapitaal nodig

Om een eigen bedrijf te starten hoef je natuurlijk geen freelancer te zijn. Maar als je freelancer wilt worden moet je wel een eigen bedrijf opstarten en ingeschreven staan bij Kamer van Koophandel. De meeste freelancers kiezen voor een eenmanszaak, maar je kunt ook voor een BV of Vennootschap onder firma kiezen. Bij Vennootschap onder firma moet je denken als je met meerdere freelancers een bedrijf opricht. Het voordeel van een freelancer is dat je meestal geen startkapitaal nodig hebt bij de start van je eigen bedrijf.

2. Freelancers werken o.b.v. opdrachten

Het werken op basis van opdrachten zorgt voor meer flexibiliteit. Dit komt doordat je niet meer werkt in dienstverband dat zorgt voor de volgende voordelen:

  • Je kiest zelf het aantal opdrachten per jaar (minimaal drie opdrachten per jaar wil je gunstig uitvallen bij de belasting)
  • Je vult zelf je tijd in, dus geen standaard 9-5 baan meer
  • Kennis en expertise uitvoeren waarbij jij je kwaliteiten optimaal benuttigd

3. Belastingvoordelen voor freelancer en opdrachtgever

Verder heeft het belastingvoordelen voor jou en je werkgever. Je werkgever hoeft bijvoorbeeld geen loonbelasting en sociale premies te betalen omdat je niet in dienst bent. Zelf kom je in aanmerking voor een aantal aftrekposten waardoor je inkomstenbelasting minder wordt. Dit geldt echter alleen als je daarnaast geen parttime baan hebt.

4. Nauwelijks investeren

Het laatste voordeel van een freelancer is dat je minder hoeft te investeren. Dit komt doordat de meesten geen eigen pand nodig hebben en werken in op kantoor van de opdrachtgever of thuis. Onder andere hierdoor vraagt de KvK voor deze rechtsvorm niet om een startkapitaal. Echter moet je als freelancer wel geld investeren in de branding. Denk hierbij aan visitekaartjes, bedrijfsmiddelen en een professionele website.

Vind je dit artikel over freelance werken interessant? Dan zou het leuk zijn als je jouw mening deelt in de reacties hieronder of op social media! Heb je nog suggesties of vragen, neem gerust contact met mij op.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *