In welke bedrijfssectoren zijn werkschoenen vaak verplicht?

20 september 2021

(Artikel gaat verder onder de advertentie)

In bepaalde bedrijfssectoren is het dragen van werkschoenen een verplichting, maar welke werkschoenen je moet dragen is afhankelijk van de functie of het beroep. Ga door met lezen als je meer wilt weten over de bedrijfssectoren waar werkschoenen, ofwel veiligheidsschoenen, verplicht zijn.

Soorten veiligheidsnormeringen

Werkschoenen kunnen in meerdere veiligheidsklassen worden verdeeld, waarbij bij elk beroep andere veiligheidsnormeringen gelden. Ga je werkschoenen bestellen, dan moet je gaan kiezen uit deze veiligheidsklassen: S1, S1p, S2, S3, S4 en S5 werkschoenen.

Bedrijfssectoren waar werkschoenen verplicht zijn

Het dragen van werkschoenen is verplicht in bepaalde bedrijfssectoren, waaronder:

  • De facilitaire sector: Deze personen moeten zorgen voor het dragen van stevige en stabiele werkschoenen die voorzien zijn van een antislip-zool, een veiligheidsneus en die waterafstotend en waterdicht zijn.
  • De voedingsindustrie: Personen die in de voedselindustrie werken zijn verplicht om geschikt schoeisel te dragen, meestal werkklompen, werklaarzen of werkschoenen. 
  • Retail/winkel: Ook personen die in de retailsector of in een winkel werken moeten urenlang blijven staan. Stevige werkschoenen die comfortabel zitten, een veiligheidsneus en met anti-slip zijn aangeraden.
  • De metaalsector: De werkschoenen die personen werkende in de metaalsector dragen moeten stevig, stabiel en goed tegen hitte bestand zijn.
  • De horeca/hotel sector: Werk je in de horeca of in de hotelsector, dan heb je stevige waterdichte en waterafstotende werkschoenen nodig die voorzien zijn van een anti-slip zool. 
  • Het magazijn/de logistiek: Als je werkt in een magazijn of in de logistiek, dan moet je stevige en slijtvaste werkschoenen aandoen die waterafstotend zijn en een anti-slip zool hebben. 
  • De bouwsector: Personen in de bouwsector moeten dan stabiele en stevige werkschoenen die waterafstotend, waterdicht en slijtvast zijn dragen.
  • De zorgsector: Schoenen van personen die in de zorgsector werken moeten comfortabel lopen, hygiënisch en waterafstotend zijn en voorzien zijn van een anti-slip zool. Vaak wordt er in deze sector gekozen voor medische klompen.
  • Andere sectoren: Naast de bovengenoemde sectoren moeten ook personen in bijvoorbeeld de autobranche, de transportbranche, de schildersbranche en stukadoors geschikte werkschoenen bestellen.

Naast een overzicht met werkschoenen hebben wij ook nog een handige post betreffend werkbroeken. Als jij voor je sector een werkbroek aan moet schaffen, bekijk dan deze post!

Overweeg je het kopen van nieuwe werkschoenen? Zorg er dan voor dat je eerst vergelijkt zodat je zeker weet dat je de kwalitatief beste werkschoenen koopt en verzekerd bent van een voordelige prijs. Vraag bij je werkgever na welke veiligheidsnormering op de werkvloer gedragen moet worden en waar je nog meer op moet letten bij de aanschaf van werkschoenen.

Beoordeel dit artikel!
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *