(Artikel gaat verder onder de advertentie)
Outplacement is een bekende term in het bedrijfsleven. Hiermee wordt de wijze waarop medewerkers worden geholpen bij een ontslag bedoeld. Het doel hiervan is het vinden van een nieuwe baan. Daarom spreken we ook wel van ontslagbegeleiding. GORToutplacement behoort tot één van de plekken waar je een outplacementtraject kunt aanvragen. Dit kan zowel door een werkgever als werknemer worden gedaan. Maar wat moet je je precies voorstellen bij een dergelijk traject? Meestal zien we een paar algemene stappen terug die worden genomen om zo snel mogelijk resultaat te kunnen behalen. In dit artikel nemen we deze stappen kort met je door, zodat je een idee krijgt van wat outplacement precies voor jou kan betekenen.
Op de eerste plaats zal er aandacht zijn voor de gevolgen van het ontslag. Niet alleen de praktische gevolgen, maar ook op psychisch vlak. Het mag niet onderschat worden dat een ontslag een zeer ingrijpende gebeurtenis is. Het kan je erg onzeker maken en zelfs somber doen stemmen. Als negatieve gedachten de overhand krijgen, kan dit zelfs gevolgen hebben voor de mentale gezondheid. Even droevig of boos zijn is natuurlijk heel normaal, maar het is niet de bedoeling dat je hierin blijft hangen. Daarom is het des te belangrijker dat men dit een plekje kan geven. Daarom zal er extra ruimte worden gegeven om deze emoties er te laten zijn én om te leren deze te reguleren. Zo hoeft dit een nieuwe baan niet in de weg te staan.
Als je ontslagen wordt, is de kans groot dat je dit vooral vanuit het negatieve bekijkt. Je verliest je baan, weet tijdelijk niet hoe je toekomst eruit zal zien en ervaart misschien zelfs financiële zorgen. Dan kan het lastig zijn om positief te blijven. Besef echter ook dat je soms eerst heel diep moet zinken om weer bij de top te kunnen komen. Een ontslag kan namelijk ook voordelen hebben. Misschien heb je stiekem altijd al geworsteld met het idee om een andere baan te vinden of om iets voor jezelf te beginnen, maar vond je het risico te groot. Nu word je wel gedwongen om een andere keuze te maken én wellicht is dat juist precies wat je nodig hebt. Beschouw je ontslag als een nieuwe kans om jezelf uit te vinden en wellicht wel een veel beter toekomstpad uit te stippelen. Hier wordt ook bij stilgestaan tijdens de coachingsessies.
De coach zal samen met jou kijken naar je huidige vaardigheden. Wat maakt jou speciaal? Uniek op de arbeidsmarkt? Dat zijn de dingen waar je verder mee moet gaan. Die je moet weten, zodat je toekomstige werkgever ook weet wie hij in dienst neemt. Misschien ben je wel bijzonder sociaal en gevoelig. Dan zou een baan in de zorg wellicht heel mooi zijn en hier zijn juist op dit moment heel veel vacatures voor beschikbaar. Vaak is het zelfs mogelijk om intern opgeleid te worden. Als je hier nooit over hebt nagedacht, kan dit als een verrassing komen. Maar wellicht is dit juist precies wat je nodig hebt.
Naast het belichten van jouw eigen talenten, helpt de coach je ook om nieuwe vaardigheden te leren. Bijvoorbeeld om beter met stressvolle situaties om te gaan of om op een sollicitatie een betere indruk te maken. Deze vaardigheden draag je je hele leven met je mee.