(Artikel gaat verder onder de advertentie)
Als ondernemer is het je ergste nachtmerrie maar soms onvermijdelijk: een faillissement. Waar moet je bij een faillissement allemaal rekening mee houden? Wat gebeurt er precies als je failliet gaat en wanneer vraag je een faillissement aan? Wij helpen je verder met deze 4 zaken waar je op moet letten.
Bij een faillissement wordt er gerechtelijk beslag gelegd op het vermogen van jou of je bedrijf. Wanneer je niet langer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, kun je surséance van betaling aanvragen bij de rechtbank. Als de rechtbank denkt dat uitstel van betaling je onderneming niet meer kan redden, kan het zijn dat je failliet wordt verklaard. Daarnaast kunnen schuldeisers en het Openbaar Ministerie een aanvraag indienen om je failliet te verklaren.
Het maakt uit of je een eenmanszaak, BV of NV hebt bij een faillissement. Je bent ook privé failliet als je een eenmanszaak hebt, waardoor je verantwoordelijk blijft voor de schulden en erg moeilijk een doorstart kunt maken. Bij een BV of NV gaat jouw bedrijf failliet, maar jij als bestuurder niet. Eventueel kun je een doorstart maken met de gezonde bedrijfsonderdelen.
Er wordt een rechter-commissaris aangewezen bij het uitspreken van een faillissement. Deze houdt toezicht over het faillissement en kan getuigen horen. Je bent verplicht om mee te werken en kunt hier ook toe worden gedwongen. De inlichtingenplicht maakt het verplicht om alles te overleggen. Licht de rechter-commissaris, curator, commissie van schuldeisers en verificatievergadering in over alle ontwikkelingen omtrent jouw onderneming die van belang zijn.
Na een faillissement kun je te maken krijgen met een bedrijfsontruiming. Je bedrijf ontruimen kun je het beste overlaten aan een professionele partij. Tijdens deze hectische en emotionele periode neemt een ontruimingsbedrijf veel zorgen weg.
Het kan behoorlijk lang duren tot dat de faillissementsprocedure erop zit. Houdt rekening met minimaal een paar maanden tot meerdere jaren. Het faillissement kan om verschillende redenen eindigen. Zo eindigt het faillissement wanneer er geen geld meer is om te verdelen. Daarnaast kunnen schuldeisers akkoord gaan met een aanbod van jou om een deel van de schuld te voldoen en de rest kwijt te schelden. Daarnaast kan het Gerechtshof het uitspreken van het failliet van de rechtbank herzien. Dien jij een verzoek in om de schuldsanering in te gaan en keurt de rechter dit goed? Dan eindigt het faillissement ook.
Dreigt het mis te gaan met jouw bedrijf? Grijp dan op tijd in om jouw bedrijf te redden.